Premierul Orban, chemat în Parlament pentru dosarul Unifarm

Publicat: 28 iun. 2020, 21:46, de Puterea.ro, în POLITICĂ , ? cititori
Premierul Orban, chemat în Parlament pentru dosarul Unifarm
Ludovic Orban

Cerere fără precedent în Parlamentul României. Senatorul PSD Radu Oprea a spus că parlamentarii PSD doresc să afle dacă prelungirea stării de alertă a fost conexată cu obligativitatea purtării măştilor. Astfel, Radu Oprea a solicitat premierului Ludovic Orban să se prezinte săptămâna viitoare în Parlament pentru a explica legăturile dintre Guvern şi cazul de corupţie de la Unifarm.

“Premierul nu are dreptul să tacă, acuzaţiile sunt mult prea grave şi-l vizează direct şi personal. Trebuie să răspundă la mai multe întrebări pe care îl vedem că le evită şi la toate întâlnirile cu presa nu a răspuns la faptul că există o legătură directă între dumnealui şi administratorul firmei implicate în scandalul de corupţie”, a spus senatorul în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, Ludovic Orban trebuie să răspundă la aceste întrebări clar, precis. „Trebuie, de asemenea, să lămurească aspectele relatate în mass-media, dacă a făcut acele intervenţii personale către directorul Unifarm, când i-a cerut să nu rezilieze contractul cu acea firmă, deşi măştile erau de proastă calitate. N-a răspuns niciodată la aceste acuzaţii foarte grave şi credem că în Parlament, în faţa reprezentanţilor cetăţenilor, este locul unde trebuie să răspundă obligatoriu la aceste întrebări”, a spus Radu Oprea.

Încrengăturile liberalilor

“Foarte mulţi dintre apropiaţii, dintre firmele care au adus măşti în ţară sunt apropiate de cercurile, sunt apropiate foarte mult de PNL şi îi solicităm premierului să răspundă la acest lucru foarte clar: dacă a prelungit tocmai pentru a putea ca aceste măşti să fie vândute?”, a adăugat el.

Un refuz al premierului de a se prezenta în faţa Parlamentului “va fi doar o sfidare jignitoare la adresa poporului român”, menţionează Oprea, care consideră că “tăcerea lui Ludovic Orban va fi, de asemenea, o tăcere complice la scandalul de corupţie de la Unifarm şi, sigur, aşteptăm cu interes ancheta”.

Senatorul PSD îi solicită “preşedintelui Iohannis să confirme sau să infirme dacă a fost informat de către instituţiile specializate ale statului român despre faptele de corupţie de la Unifarm”.

Din punctul de vedere al PSD, a arătat el, dacă nu s-a detectat la timp o astfel de acţiune de corupţie, acest lucru reprezintă o vulnerabilizare a preşedintelui şi, implicit, a statului român. “În acelaşi timp, dacă preşedintele a fost informat şi a ştiut ce se punea la cale la Unifarm, este evident că domnia sa a girat, este guvernul lui, a condus şedinţele de guvern, merge la partid, la PNL, ca un lider de facto al acestui partid, înseamnă că a girat, cumva, aceste acte”, a susţinut Oprea.

Parlamentarul social-democrat apreciază că şi şeful statului trebuie să răspundă la aceste întrebări legate de faptele de corupţie de la Unifarm. “Nu l-am auzit spunând nimic până acum, deşi era unul dintre campionii, apărătorul luptei anticorupţie. Pe acest subiect nu s-a pronunţat. Dacă tace acum, când corupţia se pare că a intrat în ograda PNL, a partidului său, atunci tăcerea lui nu poate fi privită decât ca o tăcere complice”.

Directorul Unifarm, pus sun control judiciar de DNA

Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Naţionale Unifarm, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită. Acesta mai este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Procurorii anticorupţie spun că Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale