Premierul Republicii Moldova acuză: George Simion, parte din planul de destabilizare

Publicat: 20 feb. 2024, 10:34, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Premierul Republicii Moldova acuză: George Simion, parte din planul de destabilizare
Simion: Ciuhodaru trebuie să fie noul primar al Iașului 

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat luni seara că George Simion, președintele partidului extremist AUR din România, este implicat într-un efort de destabilizare a Republicii Moldova. Declarația premierului vine în contextul prelungirii interdicției de intrare în țară pentru Simion, decizie luată de instituțiile statului de la Chișinău.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu. Este o decizie a instituțiilor care au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, a declarat premierul Recean la Pro TV Chișinău.

Interdicția lui Simion pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită până în 2028

George Simion a fost interzis în Republica Moldova încă din 2018, iar în 2023, autoritățile au prelungit interdicția pentru încă 5 ani. Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) din Republica Moldova, a sugerat că Simion ar fi intrat sub vizorul serviciilor speciale rusești, fie din motive financiare, fie cu informații compromițătoare.

Ciolacu cere Republicii Moldova și Ucrainei motivele pentru care Simion are interdicție

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va cere oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să furnizeze motivele pentru care Simion are interdicție de intrare în ambele țări. Acesta a afirmat că dacă există decizii care împiedică intrarea lui Simion, acestea ar trebui făcute publice.

George Simion a avut interdicție și în Ucraina, confirmată oficial de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii. În contextul acestor interdicții, au apărut acuzații că liderul AUR s-ar fi întâlnit cu serviciile secrete rusești la Cernăuți. Simion a respins categoric aceste acuzații, numindu-le „minciuni”.

Aceste evenimente vin într-un context tensionat, în care se intensifică acuzațiile la adresa lui Simion, iar autoritățile din regiune iau măsuri drastice pentru a-i limita accesul în țările lor.