Premierul Suediei a demisionat

Publicat: 28 iun. 2021, 17:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Premierul Suediei a demisionat

Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat, luni, că demisionează, la o săptămână după ce cabinetul său a pierdut sprijinul parlamentului, în urma unui vot de neîncredere.

Șeful legislativului suedez are acum misiunea de a desemna un nou premier. Lofven avea răgaz până la miezul nopții să găsească sprijin parlamentar și să-i acorde liderului Parlamentului prerogativa de constitui un nou cabinet, cu perspectiva ca tot premierul demisionar să fie numit în fruntea acestuia, notează presa internațională.

Fost sudor și lider sindical

Alternativa presupunea convocarea de alegeri anticipate. Lofven a optat în cele din urmă să nu convoace alegeri anticipate. Fost sudor și lider sindical, Stefan Lofven a condus, din 2018, o coaliție minoritară fragilă cu Verzii, bazându-se pe sprijinul a două mici formațiuni de centru-dreapta și pe voturile de la Partidul Stângii.

Guvernul din 2018 s-a format după patru luni de negocieri, în urma unor alegeri care nu au clarificat spectrul politic din Suedia. În prezent, formațiunile de centru-dreapta și cele de centru-stânga sunt la egalitate în Parlament iar sondajele arată că un nou scrutin legislativ nu va schimba situația.