Premiile Oscar 2021: „Colectiv” este pe lista scurtă, cu două nominalizări

Publicat: 11 feb. 2021, 13:30, de Roxana Roseti, în Cultură , ? cititori

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, se află pe lista scurtă a filmelor eligibile pentru o nominalizare la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional” ale Premiilor Oscar 2021, după cum a anunţat Academia americană de film.

Nominalizările la premiile Oscar 2021 vor fi anunţate pe 15 martie, iar cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor este programată să aibă loc pe 25 aprilie.

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

Este despre sistem versus oameni

„Colectiv” este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul caută să expună adevărul, este despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

La ediţia de anul trecut a premiilor, scurtmetrajul românesc „Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, a fost inclus pe lista scurtă pentru nominalizare.

Regizorul filmului, Alexander Nanau, a fost propus de Ministerul Culturii pentru a fi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Medalia Ordinului Cultural, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2021. Nanau a refuzat distincţia.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României”, a apreciat Alexander Nanau, într-o postare publicată pe Facebook, potrivit RFI.

În replică la critica făcută de Nanau, Ministerul Culturii i-a reamintit  regizorului faptul că a finanțat campania online de promovare a filmului Colectiv la nivel internațional cu 150.000 din cei 250.000 de lei solicitați de firma regizorului. Susținerea statului român pentru producția „Colectiv” a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019) în total de 40.000 lei.