Preocupat de originea crizelor mondiale? La cine face apel opozantul rus Aleksei Navalnîi

Publicat: 21 aug. 2021, 22:00, de Eliza Popa, în Internațional
Preocupat de originea crizelor mondiale? La cine face apel opozantul rus Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi a făcut apel la occidentali să acţioneze mai hotărât împotriva corupţiei, pe care o consideră la originea marilor crize mondiale, potrivit unui articol publicat în mai multe ziare europene, relatează AFP.

Militant anticorupţie şi inamic al Kremlinului, Navalnîi ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru o afacere de fraudă pe care o denunţă drept un dosar politic. El a revenit în Rusia în ianuarie, după ce a fost în convalescenţă în urma unei presupuse otrăviri. Articolul său a fost publicat în Le Monde, The Guardian şi în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Potrivit lui Navalnîi, „corupţia nu mai este de mult timp o problemă internă” a ţărilor autoritare, printre care Rusia, ci „una dintre principalele cauze ale provocărilor mondiale cu care şi Occidentul se confruntă„.

Propune drept răspuns cinci măsuri „realiste, uşor de aplicat”

Opozantul rus a făcut apel la occidentali să evoce corupţia ca un subiect de importanţă prioritară la summiturile internaţionale şi să pună subiectul pe agendă în întâlnirile cu liderii autoritari, precum Vladimir Putin, chiar dacă este „stânjenitor„. Potrivit lui, corupţia este facilitată în ţările autoritare de sistemele financiare occidentale, unde banii furaţi sunt adesea transferaţi, şi propune drept răspuns cinci măsuri „realiste, uşor de aplicat„. Aleksei Navalnîi propune, între altele, crearea unei categorii de „ţări care încurajează corupţia” pentru a face mai facilă adoptarea de măsuri de retorsiune. El sugerează şi introducerea unei „obligaţii de transparenţă” pentru firmele occidentale care doresc să lucreze cu parteneri în aceste ţări şi fondarea unei organizaţii însărcinată cu „împiedicarea exportului corupţiei”.

Adevărul amar este că aceleaşi structuri poliţieneşti occidentale le rezervă un tratament privilegiat străinilor corupţi. Cu puţină voinţă politică din partea guvernului (şi presiuni ale opiniei publice), situaţia se va ameliora„, afirmă el. „Pentru a începe să acţionezi (…) este suficient să ai voinţa politică, un element care, din nefericire, lipseşte adesea”, a mai spus Navalnîi, afirmând că „opinia publică poate în sfârşit să deblocheze situaţia”.

Autorităţile ruse s-au înhămat în ultimele luni la destructurarea reţelei Aleksei Navalnîi, organizaţiile sale fiind clasificate drept „extremiste” de justiţie şi site-urile asociate cu el fiind blocate.