Presa internațională: „Cu această guvernare transversală se schimbă complet paradigma în politica românească”

„România obține un al zecelea prim-ministru în ultimii zece ani”, constată Bloomberg. Și alte publicații străine au remarcat recentele evenimente de pe scena politică din România.

Boomberg mai notează că înregistrarea unui număr mare de decese din cauza pandemiei de coronavirus și creșterea prețurilor la energie au determinat principalele partide ale țării, aflate în rivalitate, „să îngroape securea războiului și să pună capăt crizei politice”.

Și cotidianul Magyar Nemzet evidențiază că în discursul rostit în Parlament, noul premier Nicolae Ciucă a subliniat, între altele, că „guvernul său este menit să servească stabilităţii şi dezvoltării pe care le aşteaptă cetăţenii” și că ”în această situaţie partidele din coaliţie şi-au lăsat deoparte supărările personale și contradicţiile lor politice şi s-au concentrat asupra a ceea ce le apropie”. Agenția Reuters preia avertismentul unor comentatori politici care sunt de părere că, în ciuda unei majorități parlamentare confortabile, coaliția între dreapta și stânga s-ar putea găsi pe un drum accidentat în lunile următoare din cauza viziunilor diferite pe diverse teme, cum ar fi reforma sistemului judiciar.

Noua hartă politică lasă drept principal partid de opoziție alianța centristă USR PLUS

Deocamdată, coaliția a fost de acord să mențină neschimbată cota de impozit pe venit și pe profit și a decis să majoreze pensiile cu 10% anul viitor, împreună cu alte măsuri sociale, inclusiv creșterea alocațiilor pentru copii, mai notează Reuters. ”Cu această guvernare transversală, se schimbă complet paradigma care a dominat politica românească în ultimii cinci ani, marcată de războiul total dintre centru-dreapta și PSD. Noua hartă politică lasă drept principal partid de opoziție alianța centristă USR PLUS, care le-a reproșat foștilor săi parteneri din PNL că și-au trădat crezul „reformist” prin aducerea PSD la guvernare”, comentează agenția spaniolă EFE.

O nouă coaliție de guvernământ a depus jurământul în fața președintelui României, care vorbește despre încheierea crizei”, titrează Associated Press, detaliind că noul guvern a primit un vot covârșitor de aprobare din partea Parlamentului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...