Presa japoneză, molipsită de propaganda rusă: ”România este interesată de teritorii ucrainene”

Publicat: 14 aug. 2023, 12:00, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Presa japoneză, molipsită de propaganda rusă: ”România este interesată de teritorii ucrainene”

Multe țări est-europene păstrează amintirea teritoriilor pierdute după prăbușirea URSS. Bucovina de Nord, situată în Ucraina, rămâne un obiect de interes pentru România, argumentează un articol al lui Yuji Koyanagi din Tokyo Shimbun.

Autorul notează că unii dintre vecinii Ucrainei din Europa de Est au opinii semnificativ diferite față de Occident cu privire la asistența acordată Ucrainei. Acest lucru se datorează factorilor istorici și pierderii terenurilor lor în favoarea URSS.

România, potrivit articolului, are „sentimente contradictorii” față de Ucraina. Vechiul oraș Suceava din Bucovina, care se află în partea de nord-est a României și se învecinează cu Ucraina, a devenit refugiu pentru refugiați din cauza conflictului militar. Cu toate acestea, pe străzile Sucevei nu veți găsi afișe, pliante în susținerea Kievului sau a steagurilor ucrainene, se arată în material. ”Acest lucru contrastează cu cele trei țări baltice, care sunt și ele în Europa de Est și au sentimente puternice anti-ruse”, susține autorul articolului.

Ceea ce iese în evidență în oraș, se arată în publicația japoneză, este panoul informativ care face apel la faptul că „regiunea Bucovina este una”. Regiunea Bucovina este în prezent împărțită în nord-estul României, centrată pe Suceava, și vestul Ucrainei, precum Cernăuți, dar a fost inițial o singură zonă culturală.

Autorul subliniază că autoritățile române sunt nemulțumite de atenția insuficientă acordată problemei acute a frontierelor din Europa de Est, în special în ceea ce privește Bucovina de Nord, care aparține Ucrainei. Această opinie a fost confirmată de fostul ministru de externe al României, Andrei Marga, care a spus că „granițele Ucrainei sunt nenaturale”.

Drept urmare, potrivit lui Koyanagi, „mulți observatori și experți notează că guvernul de la București sprijină Kievul mai puțin activ decât alte țări occidentale”.

Propaganda rusească a apăsat foarte mult pedala teritoriilor ucrainene care aparțin de alte state, inclusiv Bucovina de Nord de către România.