Inundații în Brazilia: ”Cel mai mare dezastru climatic din istoria țării”

Publicat: 05 mai 2024, 16:23, de Magda Marincovici, în METEO , ? cititori
Inundații în Brazilia: ”Cel mai mare dezastru climatic din istoria țării”
inundatii Brazilia El Nino încălzirea globală

Inundațiile cauzate de ploile abundente, înregistrate în ultimele zile, din sudul Braziliei, sunt devastatoare. Bilanțul provizoriu este impresionant: peste 60 de morți, zeci de dispăruți, aproximativ 70.000 de persoane evacuate din casele lor, peste un million de locuințe lipsite de apă…

Drumurile au fost inundate și comunicațiile sunt întrerupte în statul Rio Grande do Sul, a cărui capitală, Porto Alegre, este grav afectată.

Aeroportul Internațional Porto Alegre a anunțat suspendarea tuturor toate operațiunilor de vineri pentru o perioadă nedeterminată.

Ploile au favorizat formarea unui ”cocktail dezastruos” din fenomenul meteorologic El Nino, schimbările climatice și alte fenomene extreme, a declarat pentru AFP climatologul Brazilian Francisco Eliseu Aquino.

Potrivit experților, aceste fenomene meteorologice extreme au crescut ca frecvență și intensitate odată cu încălzirea globală.

Brazilia a cunoscut o secetă istorică anul trecut în nordul țării, iar numărul incendiilor forestiere a atins un record din ianuarie până în aprilie.

Inundații istorice

Eduardo Leite, guvernatorul statului, a descris situația legată de inundații ca fiind „dramatică și absolut fără precedent”, ”cel mai grav dezastru climatic din istoria țării”, cu aproape 300 de localități afectate.

Guvernatorul se va întâlni de urgență cu președintele brazilian Lula pentru a doua oară de la începutul inundațiilor. El a cerut deja un „Plan Marshall” pentru a reconstrui regiunea.