Presa românescă la răscruce de drum dar sub …avertismentul lui Tucker Carlson

Astăzi, 3 Mai, este ziua internațională a libertății presei. An de an, de mai bine de peste 100 de ani, presa românească a fost și rămâne un arhivar al clipei, iar jurnalismul a fost și va rămâne o breaslă necesară societății având ca etalon și ca reper pe poetul și jurnalistul Mihai Eminescu.

 Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991.

Astfel, ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ”Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

Însă, astăzi, presa din țara noastră nu este nici mai bună, dar nici mai rea, decât societatea românească. Ea este oglinda societății. O societate care de peste 30 de ani este oglindită în presă prin intermediul celor trei S care, zi de zi, fac agenda zilei-Scandal, Sex și Sânge. Dar, ziariștii de astăzi au rămas și rămân sub imboldul vorbelor lui Pamfil Șeicaru: “Gazetarului nu-i este permis să asiste spectator indiferent la zbuciumul de fiecare zi al vieții sociale, să înregistreze pasiv variatele aspecte: el trebuie să trăiască cu intensitate, să participe impetuos la toate întâmplările din care se țese pânza misterioasă a istoriei. Unicul lui judecător, fără drept de apel, este cititorul. Un scriitor se poate consola de insuccesul momentan, gândindu-se la sentința postumă a generațiilor viitoare care revizuiesc toate judecățile contemporanilor. Unui gazetar nu-i este îngăduită această iluzie”.

Poate și de aceea motto-ul ziariștilor de astăzi este “Împreună scriem istoria clipei”. De a lungul timpului, istoria clipei a fost scrisă de mari personalității ale societății românești și numai, adică de academicieni, cadre universitare, profesori, scriitori, cineaști, creatori de artă și…gazetari.

Astăzi, presa românească și cea de pe mapamond este la răscruce de drum, iar pandemia de COVID 19 și războiul din Ucraina rescrie prezentul dar, mai ales, viitorul presei. De fapt, aceste două evenimente majore au schimbat direcția și agenda presei românești și mondiale. Iar cazul cunoscutului prezentator TV american Tucker Carlson, care a fost forțat să părăsescă canalul Fpx News, cu acordul ambele părți, spune foarte mult despre viitorul sumbru al presei. „Marile întrebări care ne modelează viitorul nu sunt deloc discutate: mai multe libertăți civile, progresul științei, schimbările demografice, puterea corporativă, resursele naturale… discuțiile despre asta nu sunt permise în mass-media americană”, a spus Carlson într-un videoclip postat pe Twitter. Totodată, prezentatorul TV a remarcat că discuțiile din mass-media au devenit „incredibil de stupide” și „fără sens”, iar dezbaterile despre lucruri importante au fost interzise prin decizia „atât a partidelor politice, cât și a donatorilor acestora”, dar ”conștientizarea acestui lucru este deprimantă” și ”totuși, acest lucru nu este permanent iar adevărul va prevala”. 

Practic, Tucker Carlson ne spune că viitorul este oarecum cam sumbru pentru că este controlat de interese care ascund subiectele fierbinți din agenda zilnică dar ne modelează ziua de mâine. Însă, de mai bine de un veac, presa românească a ținut stegul sus respectând cu sfințenie pilda lui Mihai Eminescu: ”Stejarul crește numai unde-i pământul bun, buruienile cresc pretutindeni”, fapt pentru care, zi de zi, ziariștii români, trebuie să-și amintească permanent și de vorbele lui Nichita Stănescu: “Auzi, bă, Gore, ei o să rămână niște ziariști toată viață, noi o să rămânem poeți toată moartea!

1 COMENTARIU

 1. Presa este vanduta gruparii de crima organizata PSD PNL UDMR.
  Romania este singura tara din lume fara justitie,singura tara din lume unde judecatorii si procurorii isi fac singuri salarii,singura tara din lume unde oamenii muncesc pentru ca specialii sa aiba viata de lux,singura tara din lume unde jaful din energie,gaze,petrol este protejat de parlament si guvern prin legi criminale,singura tara din lume unde DNA s i DIICOt protejeaza grupurile de crima organizata din politica,energie,gaze,petrol,singura tara din lume unde este o piata de jaf nu concurențială.O tara cu un presedinte tradator de tara ,retardat mintal,interlop,a transformat presedentia in agentie de voiaj.
  Preturi de jaf in supermarketuri ,institutii ale statului mafiotizate nu numai ca nu fac nimic pentru romani dar actioneaza pentru interlopi.
  Pretul la energie si gaze ar trebui sa fie aproape gratis iar pretul la benzina cu 40% mai mic decat este acum ca idee ce fac aceste firme ale mafiei in tara.
  UE bataie de joc la adresa tarii pe fata,SUA bataie de joc pe fata la adresa Romaniei(ca idee au marit taxa de viza nu au eliminat vizele-sfidare pe fata).
  O tara haituita si jefuita,parasita de tanara generatie,cu bosorogi senili angajati in sistemul mafiot pe mii de euro.
  O taea ca o prada .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...