Preşedintele AMEPIP: Provizoratele, o boală la nivelul companiilor de stat

Publicat: 10 iul. 2024, 15:51, de Vlad Stefan Orjan, în ECONOMIE , ? cititori
Preşedintele AMEPIP: Provizoratele, o boală la nivelul companiilor de stat

Provizoratele reprezintă o problemă majoră în cadrul companiilor de stat, susține Mihai Precup, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Într-un comunicat emis miercuri, Precup a explicat că rotația frecventă a membrilor consiliilor de administrație face imposibilă stabilirea și monitorizarea unor indicatori cheie de performanță.

„Principala noastră provocare o reprezintă provizoratele. Din punctul meu de vedere, ele reprezintă o boală la nivelul companiilor, pentru că, având provizorate, practic, membrilor în consiliile de administraţie, care se rotesc 5 luni cu 2 luni, nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanţă. Şi, dacă nu ai indicatori cheie de performanţă în mandat, e foarte greu să-i tragi la răspundere,” a declarat Mihai Precup.

El a subliniat că mandatele care expiră succesiv subminează solidaritatea necesară între membrii consiliului de administrație, afectând astfel gestionarea eficientă a companiilor.

Dorința de a profesionaliza consiliile de administrație este susținută și la nivel guvernamental și parlamentar. „Legea spune foarte clar – cel puţin jumătate dintre membri trebuie să fie independenţi faţă de sectorul public în general. Trebuie ca toate consiliile de administraţie în acest moment să fie în această situaţie. Tot ce trece prin mâna AMEPIP este foarte clar evaluat, astfel încât să reflecte ceea ce s-a publicat în lege anul trecut. Angajamentul Guvernului este ferm în a aduce experţi independenţi în consiliile de administraţie,” a precizat Precup.

Pentru a sprijini această inițiativă, a fost înființat corpul administratorilor publici, o bază de experți din care ministerele pot selecta membri pentru consiliile lor de administrație. „Am înfiinţat corpul administratorilor publici, tocmai pentru a crea o bază de experţi din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-şi completeze schema în cadrul consiliilor. În felul ăsta, ne creăm competenţă internă de oameni profesionişti,” a explicat Precup.

De asemenea, AMEPIP a creat o platformă similară cu eJobs pentru pozițiile din consiliile de administrație, cu scopul de a crește transparența și încrederea în procesul de selecție. „Ne dorim să avem un proces riguros. Ne-am dat seama că dacă avem profesionişti şi companii mai transparente, vom avea o pondere mai mare la PIB şi vom atrage investiţii şi locuri de muncă mai bine plătite,” a concluzionat preşedintele AMEPIP.