Președintele Braziliei, anchetat de Curtea Supremă pentru comentariile făcute cu privire la vaccinurile anti-Covid

Publicat: 04 dec. 2021, 14:22, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori
Președintele Braziliei, anchetat de Curtea Supremă pentru comentariile făcute cu privire la vaccinurile anti-Covid

Preşedintele Jair Bolsonaro este anchetat de Curtea Supremă braziliană pentru comentariile făcute de-a lungul timpului cu privire la vaccinurile anti-Covid.

Jair Bolsonaro a afirmat, în timpul unei transmisiuni online în luna octombri, că administratea vaccinurilor anti-Covid-19 ar putea creşte riscul contractării SIDA. Președintele brazilian a fost temporar interzis de Facebook şi YouTube pentru aceste afirmații.

Jair Bolsonaro a pus deseori la îndoială eficienţa vaccinurilor. Șeful statului este deja anchetat pentru modul în care a gestionat pandemia.

Pe 24 octombrie, Bolsonaro a susţinut în transmisiunea live că raporartele „sugerează că oamenii care sunt complet vaccinaţi împotriva Covid-19 dezvoltă Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA) mai rapid decât aşteptat”. Afirmaţia lui a fost respinsă vehement de oamenii de ştiinţă şi experţii în medicină.

Jair Bolsonaro a refuzat să se vaccineze anti-Covid. Acesta și-a explicat afirmațiile controversare spunând că a citat dintr-o revistă de știință. Vineri, judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă a decis că Bolsonaro s-a folosit de modul de operare a schemei de diseminare în masă pe reţelele de socializare, ceea ce necesită investigaţii suplimentare.

De Moraes i-a cerut procurorului statului, Augusto Aras, să încerce să stabilească dacă afirmaţiile preşedintelui sunt legate de un grup de susţinători ai lui care sunt în prezent anchetaţi pentru producerea de ştiri false la scară largă.

Grupul, cunoscut în presa locală ca Biroul Urii, a diseminat informaţii false pe parcursul pandemiei şi a cerut o lovitură de stat militară care i-ar da lui Bolsonaro, fost căpitan de armată, puteri nelimitate pentru a conduce ţara.

Odată cu anchetarea acestuia, au fost arestaţi mai mulţi aliaţi ai preşedintelui, inclusiv Roberto Jefferson, şeful Partidului Laburist Brazilian, care este de dreapta.

În luna octombrie, senatorii brazilieni au votat pentru punerea lui sub acuzare pentru felul în care a gestionat pandemia de Covid-19. Un comitet de anchetă al Senatului a sprijinit o plângere prin care era cerută punerea sub acuzare a preşedintelui inclusiv pentru crime împotriva umanităţii. Bolsonaro a susţinut că este „vinovat de absolut nimic”.

Bilanţul deceselor asociate Covid-19 în Brazilia este al doilea cel mai mare din lume, după SUA. Mai mult de 615.000 de oameni au murit şi 22,1 milioane de oameni au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, iar specialiştii cred că cifrele reale e posibil să fie mai mari.