Președintele CCR a stabilit direcțiile principale ale mandatului: deschidere, consolidarea echidistanței

Noul preşedinte al Curţii Constituţionale, Marian Enache, a prezentat, sâmbătă, direcţiile principale de acţiune ale mandatului său, informează CCR.

„După alegerea ca preşedinte al Curţii Constituţionale, domnul Marian Enache a precizat direcţiile principale de acţiune ale mandatului său. Acestea pun accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient şi consolidarea echidistanţei Curţii Constituţionale”, se arată într-un comunicat al CCR.

La capitolul dinamism, noul preşedinte are în vedere, printre altele, impulsionarea activităţii Curţii Constituţionale, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rol, aflate în diverse stadii de soluţionare. Aceste dosare sunt din perioada 2018-2022, unele fiind pe rolul său de peste patru ani.

Marian Enache îşi mai propune realizarea unei deschideri mai mari a instituţiei în raport cu celelalte autorităţi publice şi cu reprezentanţii tuturor profesiilor juridice, către necesităţile societăţii româneşti, forurile internaţionale de justiţie constituţională, dar şi către mass-media, pentru a se putea disemina şi explica mai bine deciziile Curţii Constituţionale.

Un alt obiectiv este promovarea unui dialog mai structurat între instituţiile statului, pentru a diminua numărul conflictelor juridice de natură constituţională, la care să se adauge dialogul instituţional cu instanţele constituţionale şi europene (CEDO/ CJUE).

Se va urmări, totodată, continuarea eforturilor de digitalizare, implementarea registrului electronic jurisdicţional, dezvoltarea unui modul de jurisprudenţă şi a unui motor de căutare şi reducerea la minimum a registrelor „scrise de mână”.

„Toate acestea se pot realiza numai cu efortul, mobilizarea şi sprijinul colegilor judecători şi magistraţi-asistenţi, precum şi cu cel al personalului Curţii Constituţionale. Domnul preşedinte Marian Eneche a subliniat că, în opinia sa, Curtea Constituţională trebuie să constituie un sprijin real atât pentru cetăţeni, în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile lor, cât şi pentru autorităţile statului, în vederea realizării competenţelor lor potrivit Legii fundamentale a statului. Ea este o curte de drepturi şi libertăţi şi asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanţă, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută şi de societate ca o instituţie necesară în dinamica vieţii juridice româneşti”, se mai menţionează în comunicat.

Marian Enache a fost ales, sâmbătă, preşedinte al Curţii Constituţionale. Votul a fost secret şi a avut loc după ce noii judecători la CCR au depus jurământul în faţa preşedintelui României.

Mandatul preşedintelui CCR este de trei ani.

1 COMENTARIU

  1. Marian Enache este chiar mai ticalos decat Dorneanu.Are si el vreo trei pensii speciale si indemnizatie de revolutionar.Adica jaf d jaf.Este un slugoi al mafie psd politico interlopa .Ccr trebuie desfiintata.Iccj sa judece asa zisele probleme constitutionale.Iohannis si pnl au avut sansa sa depolitizeze si demafiotizeze ccr dar nu au vrut sa o faca.De ce Iohannis a dat tara pe mana mqfiei ,psd, interlopi?Aceasta este intrebarea.Raspunsul este ca si el este un escroc,impostor,interlop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole