Franţa doreşte să-şi revizuiască resursele militare pentru 2024-2030

Publicat: 14 iul. 2022, 09:46, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Franţa doreşte să-şi revizuiască resursele militare pentru 2024-2030

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că doreşte să revizuiască „ambiţia operaţională” a Franţei şi să adapteze în consecinţă mijloacele şi bugetul armatei franceze în perioada 2024-2030, într-un context marcat de revenirea războiului la porţile Europei, relatează AFP.

„În timp ce conflictele se intensifică, acum trebuie să ne reevaluăm ambiţiile”, a afirmat preşedintele francez, în cadrul tradiţionalei recepţii oferite de ministrul Forţelor Armate în ajunul Zilei Naţionale.

 

Macron a cerut Ministerului Forţelor Armate să elaboreze o nouă Lege de programare militară (LPM).

„Ambiţia noastră operaţională pentru 2030 trebuie revizuită pentru a ne asigura mai bine capacitatea de a face faţă perspectivei unei posibilei reveniri a unei confruntări de mare intensitate”, a continuat el.

Aceste lucrări de elaborare a unei noi LPM „vor trebui finalizate la sfârşitul acestui an”, apoi „discutate cu Parlamentul” la începutul anului 2023, a menţionat şeful statului francez.

Având în vedere războiul din Ucraina, dar şi inflaţia, Macron promisese o „reevaluare” a LPM 2019-2025 pentru „ajustarea mijloacelor la ameninţări”.

În 2017, preşedintele francez a început o creştere bruscă a creditelor pentru apărare, după ani de penurie. Bugetul armatei va creşte şi mai mult în 2022, înainte de a depăşi un prag de trei miliarde în 2023 pentru a ajunge la 44 de miliarde de euro. Actuala LPM prevedea apoi noi creşteri de trei miliarde de euro pe an în 2024 şi 2025 pentru a ajunge la un buget de apărare de 50 de miliarde.

Dar conflictul de mare intensitate care se desfăşoară în Ucraina a evidenţiat deficienţele sistemului de apărare francez, în special în ceea ce priveşte muniţia.

Astăzi este vorba de „refacerea mai rapidă şi mai puternică a anumitor stocuri, să ştim să producem mai multe echipamente pe teritoriul nostru adaptate la acest război de mare intensitate, să inovăm”, a argumentat preşedintele francez.