Președintele INS, Tudorel Andrei, este acuzat că a ascuns coșul minim de consum lunar

O interpelare a unui deputat USR de Bacău privind activitatea Institutului Național de Statistică condus de eternul Tudorel Andrei scoate în evidență o situație incredibilă privind modul de calcul al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru 2023.

Lege este, dar nu se aplică

Deputatul USR de Bacău, Paul Ichim, a adresat recent o interpelare primului ministru Nicolae Ciucă despre o situație incredibilă generată de Institutul Național de Statistică condus de profesorul Tudorel Andrei.

Potrivit Legii nr. 174 din 14 august 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent se stabilește anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin ordin al președintelui acestuia.

”Structura și conținutul coșului sunt fixate prin legea mai sus menționată, ceea ce înseamnă că, în absența unor modificări legislative ulterioare, nicio altă instituție sau organizație nu are atribuții sau drepturi de a le modifica. Conform unui articol din Legea nr. 174 din 14 august 2020, ”coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale”, se menționează în interpelare.

Dar, din 2020 și până astăzi, adică mai bine de doi ani, INS-ul condus de Tudorel Andrei n-a elaborat și publicat valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent și ca atare nu s-a calculat salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată conform legii mai sus meționate. De ce oare?

Valoarea coșului minim pentru un trai decent este între 7.112 și 8.659 de lei

La ora actuală, salariul  de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2023 reglementat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447 din 8 decembrie 2022 este stabilit la valoarea de 3.000 lei lunar pentru un program normal de lucru în medie de 165 ore pe lună.

Întrucât INS n-a catadicsit să ducă la îndeplinire prevederile legale, au existat totuși două organizații care au calculat pentru 2022 valoarea coșului minim pentru un trai decent. Acesta era anul trecut la valoarea de 8.659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7.112 lei pentru o familie cu un copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole