Klaus Iohannis nu se lasă după ce a pierdut la CCR

Publicat: 29 dec. 2023, 20:02, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis nu se lasă după ce a pierdut la CCR

Președintele Klaus Iohannis a decis să trimită, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ privind modificarea și completarea Legii pentru înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ, exprimând rezerve serioase cu privire la unele prevederi ale legii. Unul dintre principalele motive invocate de șeful statului se referă la situația mandatelor celor ce conduc acest for.

Administrația Prezidențială a subliniat că legea propusă elimină condiția ca regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ să fie aprobat în ședința comună a Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Klaus Iohannis a argumentat că, dat fiind rolul constituțional al Consiliului Legislativ, este esențială menținerea acestei condiții, considerând-o o garanție a relației funcționale dintre Parlamentul României și această autoritate constituțională.

În centrul contestației prezidențiale se află articolul 3 al legii supuse reexaminării, care stabilește că „mandatele președintelui Consiliului Legislativ și președinților de secție aflate în curs încetează la cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi și pot fi reînnoite o singură dată.” Președintele a adus în atenție faptul că această prevedere intră în contradicție cu noul mecanism introdus, asemănându-se, din punct de vedere al duratei mandatelor, cu o resetare a acestora la momentul intrării în vigoare a legii.

Klaus Iohannis a explicat că, în condițiile în care legislația în vigoare nu stabilește o durată specifică a mandatelor președintelui Consiliului Legislativ și președinților de secții, dispozițiile articolului 3 echivalează cu noi numiri în aceste funcții. În plus, președintele a subliniat că această normă a fost inițial respinsă de Camera Deputaților în cursul procedurii parlamentare, motivând că nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării unei legi organice.

În contextul acestor argumente, Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea soluției legislative prevăzute de articolul 3, susținând că aceasta echivalează cu noi numiri ale conducerii Consiliului Legislativ și că este imperativă în lumina deciziei anterioare a Camerei Deputaților. Așteptăm evoluțiile ulterioare în Parlament și reacțiile partidelor politice la această decizie a președintelui.