Președintele LAPAR: „Agricultura este singurul sector viabil pentru România zilei de astăzi”

Publicat: 28 mai 2025, 06:29, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Președintele LAPAR: „Agricultura este singurul sector viabil pentru România zilei de astăzi”
Foto: tulceanoastra.ro

România are probleme cu seceta pe 7,2 milioane de hectare și cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare, deci ne trebuie un sistem de irigație cu dublu scop, atât de irigații, cât și de desecare”, a declarat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile.

România are probleme cu seceta pe 7,2 milioane de hectare și probleme cu băltirile pe 3,7 milioane de hectare. Deci, trebuie să facem un sistem de irigație, dar să aibă dublu scop: de irigații și desecare. În ’90 aveam o suprafață irigată de 3,2 milioane de hectare. Acum ce facem? Punem ce am stricat după ’90, reparăm. Dacă nu discutăm de comasare și de contractul de arendă, să-l finalizăm odată…După 30 de ani nu am pus nici titlurile de proprietate. 20% din suprafața agricolă a României nu beneficiază de titluri de proprietate după 30 de ani și atunci nu putem să discutăm foarte multe, nici de irigații, nici de dezvoltare”, a afirmat Nicu Vasile, președintele LAPAR.

Legea Arendei și irigațiile

El a subliniat că sistemul de irigații trebuie adaptat actualelor condiții.

În primul rând, trebuie să vin cu Legea arendei, trebuie să fie dublu față de perioada de amortizare a investiției, irigația trebuie s-o facă fermierul, comasarea terenurilor, și pe urmă să reproiectăm aceste sisteme de irigație. Momentan nu avem nicio șansă, de aceea vedem în România foarte multe sisteme de irigații și ne întrebăm de unde au apă? Din puțurile de adâncime”, a arătat Nicu Vasile.

În altă ordine de idei, șeful LAPAR a admis că avionul „care aduce ploaia” ar putea fi altă soluție pentru combaterea secetei, însă aceasta este o știință și dacă nu știm să o aplicăm este în defavoarea noastră.

În ceea ce privește avionul pentru schimbările atmosferice, România are acest proiect. Există Departamentul de Intervenții Active în Agricultură. Da, e o soluție, fără discuție. România a proiectat încă din anii 1930, dacă nu mă înșel, acest sistem pentru a provoca ploile artificiale, dar acolo este o însămânțare a norilor și trebuie să fim atenți unde facem această însămânțare a norilor. De ce? Pentru că el se descarcă la 10 km distanță. E o știință, într-adevăr. Dacă nu știm să o aplicăm, este în defavoarea noastră, nu în favoarea noastră. Cum discutăm acum de rachetele acestea antigrindină. Aici e marea greșeală a României post-decembriste. Am început să discutăm toți, ne pricepem la toate și nu lăsăm specialiștii. Eu n-am văzut în multele mele dezbateri pe care le-am avut în diferite ministere sau diferite foruri să vină specialiștii”, a mai spus reprezentantul producătorilor agricoli.

LAPAR consideră agricultura baza dezvoltării industriale

Nicu Vasile consideră că agricultura este singurul sector viabil pentru România de astăzi și, în plus, este necesară reindustrializarea țării.

Agricultura este singurul sector viabil pentru România zilei de astăzi. De la agricultură trebuie să plecăm la industrializare, la industria alimentară, trebuie să dezvoltăm industria prelucrătoare, chiar și siderurgia. Având o discuție în urmă cu două luni de zile, s-a ajuns la concluzia că siderurgia este cel mai avantajos sector de activitate. Profitabilitatea este de 1 la 10. Într-adevăr, doar țările elitiste au siderurgie. Noi întâi am stricat-o și acum ne-am adus aminte. Am avut combinatul din Galați și Călărași – Călărași-ul nici măcar 20% nu era dat în folosință și l-am terminat – Hunedoara și Reșița. Nu era Statele Unite când Reșița turna oțelul. Dacă ai oțel, ai și industrie prelucrătoare. Discutăm de digitalizare, de utilaje care să respecte anumite tehnologii, dar totul pleacă de la oțel, iar Comunitatea Europeană, când a fost făcută, în 1953, a fost făcută piața oțelului și a cărbunelui. De aici trebuie plecat și analizat mai bine”, consideră președintele LAPAR.