Președintele Senatului: „Comisia de la Veneția nu critică demiterea Avocatului Poporului, cere doar clarificări”

Publicat: 23 iun. 2021, 19:28, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Președintele Senatului: „Comisia de la Veneția nu critică demiterea Avocatului Poporului, cere doar clarificări”

Anca Dragu, președintele Senatului, susține că reprezentanții Comisiei de la Veneția nu critică acțiunea Parlamentului, de a revoca Avocatul Poporului, ci dorește doar lămuriri.

Comisia nu critică. Este vorba de o solicitare în care Comisia de la Veneția cere clarificări pe această revocare. De fapt, Comisia spune că are informații, nu știm de la cine are informații, că va fi demis Avocatul Poporului”, a declarat miercuri Dragu.

Aceasta susține că a soliciat deja Comisia Juridice din Senat să formuleze un răspuns. Cât privește documentul Comisiei, președintele Senatului susține că nu l-a făcut public din cauză că documentul a ajuns la ea abia miercuri, în jurul orei 11, chiar dacă a fost trimis din 17 iunie către reprezentanța permanentă a României la Strasbourg.

Întrebări pe tema Avocatului Poporului

Comisia de la Veneția a trimis președinților celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu, o scrisoare prin care cere „bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, catalogând-o ca o „decizie grea”.

Se pare, într-adevăr, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere.

În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale. Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, arată scrisoarea Comisiei de la Veneția, semnată de președintele instituției, Gianni Buquicchio.

Renate Weber a fost revocată de Parlament, în urmă cu o săptămână, din funcția de Avocat al Poporului. Au fost 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”. În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.