Preşedintele Senatului francez cere ca Ucraina să primească „fructele concrete” ale candidaturii sale la UE

Publicat: 10 iul. 2022, 11:31, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
Preşedintele Senatului francez cere ca Ucraina să primească „fructele concrete” ale candidaturii sale la UE
Franța

Aflat în vizită la Kiev, preşedintele Senatului francez Gerard Larcher a pledat sâmbătă în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) pentru ca ţara să obţină „fără întârziere fructele concrete” ale statutului său de candidat la Uniunea Europeană, relatează Le Figaro.

Ucraina a cerut oficial aderarea la UE la cinci zile după începerea invaziei ruse în 24 februarie. Cei 27 de membri ai blocului comunitar i-au acceptat candidatura în 23 iunie.

„Suntem mândri că aceasta a putut să aibă loc sub preşedinţia franceză a Uniunii Europene”, a amintit Gerard Larcher (Les Républicains, LR), în faţa unui hemiciclu unde fuseseră desfăşurate drapelele Franţei şi al UE.

„Ucraina, la fel ca Republica Moldova au văzut deschizându-se în faţa lor, în mod irepresibil, un destin european”, a adăugat Larcher, care a adus un vibrant omagiu Ucrainei şi conducătorilor acesteia.

„Senatul şi numeroase alte parlamente naţionale sunt alături de d-voastră în lunile care vin pentru a face ca acest statut de candidat să fie viabil şi pentru ca până la decizia de aderare ţara şi poporul d-voastră să primească fără întârziere fructele concrete ale alăturării la Uniunea Europeană”, s-a angajat preşedintele Senatului francez, care îl primise la începutul lunii iunie pe şeful Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk.

Procesul de aderare riscă să dureze mai mulţi ani, în special din cauza criteriilor stricte privind statul de drept şi economia ţărilor candidate, comentează Le Figaro.

„Suntem şi vom continua să fim alături de d-voastră, să vă ajutăm cât va fi necesar, în timp, la toate nivelurile, inclusiv militar”, a mai asigurat Gerard Larcher într-un discurs transmis AFP.

„Ucraina trebuie să se poată apăra fără întârziere, la paritate de armament cu agresorul său”, a adăugat el.

Însoţit de o delegaţie din care mai făceau parte Jean-Francois Rapin (LR), preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, şi Patrick Kanner, şeful senatorilor socialişti, Gerard Larcher s-a întâlnit sâmbătă de asemenea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Sunt recunoscător pentru sprijinul acordat de Franţa suveranităţii ucrainene şi integrităţii sale teritoriale, precum şi pentru ajutorul important dat armatei noastre şi poporului nostru în această perioadă dificilă”, a scris Zelenski pe Telegram.

Senatorii francezi avuseseră o întâlnire vineri cu premierul Denis Şmîgal „pentru a evoca legea descentralizării în Ucraina şi la care Senatul şi-a adus contribuţia”, a indicat Larcher. „Am abordat de asemenea posibilitatea creării unor ‘culoare bleu’ pentru ca Ucraina să-şi poată exporta cerealele”, a mai adăugat el.

Delegaţia, care va pleca duminică din Ucraina, a vizitat ‘oraşele martir Irpin, Bucea şi Borodianka’, au indicat surse din cadrul acesteia.