Presiunea SUA asupra României pentru furnizarea unui sistem Patriot către Ucraina este zdrobitoare

Publicat: 19 mai 2024, 09:31, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Presiunea SUA asupra României pentru furnizarea unui sistem Patriot către Ucraina este zdrobitoare

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a comentat pe B1 TV posibila furnizare a unui sistem Patriot către Ucraina, subliniind presiunea semnificativă pe care președintele Statelor Unite, Joe Biden, o exercită asupra României. Dungaciu a descris această presiune ca fiind „aproape strivitoare”.

Analistul a explicat contextul necesității acestor sisteme de apărare pentru Ucraina, menționând că președintele Volodimir Zelenski a solicitat cel puțin două sisteme pentru Harkov, dar și mai multe pentru alte regiuni. „Sistemele Patriot nu le găsești la supermarket. Ele sunt destul de puține, se produc foarte greu și sunt foarte multe promisiuni, iar Taiwanul le așteaptă”, a spus Dungaciu.

Referindu-se la situația României, Dungaciu a subliniat dificultățile pe care le întâmpină țara noastră în acest context geopolitic. „Presiunea politică pe care a pus-o președintele Biden pe România, după părerea mea, este aproape strivitoare. Marea dilemă a României este că sunt alegeri. A doua dilemă este că Polonia nu dă Patriot. Dacă Polonia ar fi dat Patriot, era imposibil să spui ‘nu’. Dacă Polonia nu dă Patriot, este foarte greu să convingi de ce îl dai”, a declarat analistul.

Dungaciu a continuat, aducând în discuție aspectele legate de securitatea regională și percepția publicului român: „Indiferent că noi credem sau nu că Rusia va ataca statele NATO, populația se uită și se întreabă: ‘Noi cu ce ne apărăm în acele două-trei săptămâni până vine NATO după Articolul 5?’”.

În ceea ce privește eventualele beneficii pe care România le-ar putea solicita în schimbul furnizării sistemului Patriot, Dungaciu a fost sceptic: „Din păcate, România n-a cerut aproape nimic pentru nimic. Performanțele României, o Românie care n-a reușit să negocieze nici măcar intrarea în Schengen, vor face foarte greu să fie convingătoare în raport cu populația României că vom primi ceva în schimb. Ce a primit România în schimb în ultima vreme?”.