Prețul celui mai scump aparat de aer condiționat. Face aproape totul singur

Publicat: 10 mai 2025, 22:18, de Patrisia Brătan, în ECONOMIE , ? cititori
Prețul celui mai scump aparat de aer condiționat. Face aproape totul singur
sursa foto: Pixabay

Deja ne-am confruntat cu temperaturi de 30 de grade, iar cei mai mulți români se gândesc la alternative pentru a face față căldurilor de afară. Cel mai scump aparat de aer condiționat atinge suma de 15.000 de lei, iar cel mai ieftin costă aproximativ 1.200 de lei. 

3.000 de euro pentru cel mai scump aparat de aer condiționat

După câteva zile bune cu peste 25 de grade, comenzile pentru aparatele de aer condiționat au început crească, relatează Observator.

„De astăzi de dimineaţă până acum am vândut vreo cinci. Ceea ce înseamnă o creştere foarte mare faţă de luna trecută, când vindeam 2-3 pe săptămână”, spune Sorin Ghiţă, consultant vânzări, într-un interviu pentru sursa menționată.

De asemenea, nici instalatorii nu se plâng de lipsa comenzilor. Aceștia au devenit extrem de solicitați. Un instalator spune ajunge monteze între șase și șapte aparate pe zi.

Cei care vor un aparat care răcească, încălzească și fie controlat prin telecomandă, trebuie plătească 1.200 de lei. De partea cealaltă, modelele de 10.000-15.000 de lei au ceva mai special. Acestea simt când ești în cameră, se controlează din telefon, filtrează aerul și au un consum redus. Astfel, costă mai mult, dar fac aproape totul automatizat.

Vezi și: Scumpiri la energie: Burduja vorbește despre dezinformare, dar cifrele spun altceva

Cât consumă un aparat de aer condiționat

Românii nu doar ca scot sume mari pentru aceasta fiță, dar primesc si facturi usturătoare la finalul lunii. Mulți folosesc aparatura si pentru a se încălzi, si nu doar pe timp de vara.

Dacă funcţionează șase ore şi jumătate pe zi, asta se va traduce într-un consum de energie electrică de 170 kWh pe lună, relatează sursa citată. Asta în timp ce toată aparatura din locuinţă are un consum de mai puţin de 100 de kWh. Costul e determinat de temperatura pe care e setat aparatul. Cu cât aceasta e mai mică, cu atât consumul de energie creşte şi poate ajunge la 1,5 kWh.

Dacă, spre exemplu, ţinem în priză aerul condiţionat 10 ore pe zi, asta se traduce într-un cost suplimentar la factură de 585 de lei pe lună. Canicula afectează întreg sistemul energetic naţional.