Prețul gazelor naturale a scăzut cu circa 40% în primele nouă luni ale anului

Publicat: 05 oct. 2020, 18:02, de Aurel Drăgan, în Energie , ? cititori
Prețul gazelor naturale a scăzut cu circa 40% în primele nouă luni ale anului

Preţul gazelor la Bursa Română de Mărfuri (BRM) a scăzut cu 38% de la începutul anului până în septembrie, iar volumul tranzacţionat în trimestrul trei a fost mai mare decât în primele şase luni, potrivit unui raport al operatorului bursier.

Trendul ascendent al pieţei de gaze naturale a continuat în cursul trimestrului trei cu evoluţii pozitive mult accentuate ale celor doi principali indicatori: cantităţile tranzacţionate şi preţurile rezultate. Volumul tranzacţiilor încheiate pe platformele spot şi forward ale BRM la sfârşitul lunii septembrie a depăşit 36 TWh, volumul trimestrului trei depăşind cu mult volumele cumulate ale primelor două trimestre ale anului.

Cauza principală o reprezintă liberalizarea pieţelor şi posibilitatea tranzacţionării la preţuri reale, rezultate din întâlnirea cererii cu oferta, ceea ce a sporit interesul pentru operaţiuni în regim bursier.

„O noutate a acestei perioade a constituit-o introducerea regimului GRP (gas release program), măsură lăudabilă în sine dar, în opinia noastră, numai un prim pas spre regimul normal bursier, acela de formator de piaţă (market maker). Noul regim însă, din punct de vedere al impunerii volumelor tranzacţionate, este mai redus decât cel precedent, obligaţiile de tranzacţionare pentru participanţii la piaţă fiind înlocuite cu cele de ofertare, obligaţii ce se concretizează extrem de rar în tranzacţii efective”, se arată în raport.

Preţurile medii ponderate pentru cantităţile livrate în acest interval au cunoscut o scădere accentuată, de la peste 105 lei/MWh la începutul anului, la 65 – 68 lei/MWh la nivelul lunii septembrie.

„Se poate argumenta cu efectele pandemiei şi reducerea preţurilor la nivel mondial, dar, urmărind evoluţia la nivelul întregului an, motivele sunt cu totul altele. Pe plan internaţional, intervalul cu preţurile cele mai scăzute a fost cel al verii, până spre începutul lunii august, iar începând cu luna septembrie acestea s-au majorat cu peste 50%. În acelaşi timp, preţurile pe piaţa locală au început să scadă pe perioada de vară, scădere ce însă a continuat şi în luna septembrie, contrar celor internaţionale”.

Potrivit acestora, explicaţia este extrem de simplă: efectele nefaste ale OUG 114, amplificate de modul rigid şi excesiv al ANRE de aplicare, au condus la creşteri ale preţurilor pieţei locale cu peste 50% faţă de cele europene, iar contractele pe termen lung încheiate în acea perioadă au necesitat timp pentru a-şi consuma influenţele. Pe toată durata de existenţă a ordonanţei, efortul preţurilor mari, deformate a fost suportat de consumatorii finali din domeniul industrial.

O altă caracteristică resimţită pe toată durata anului a fost creşterea importurilor, determinată de preţurile pieţei europene mult mai mici decât cele locale. Influenţa acestor importuri pe piaţă a fost însă una pozitivă, reuşind să tempereze creşteri explozive pe o piaţă total bulversată, preţuri ce au depăşit uneori 120 – 125 lei/MWh. Astăzi, prin reducerea preţurilor, acest trend este inversat şi au apărut primele cantităţi exportate, este drept, reduse.

Piaţa gazelor naturale din România a fost complet liberalizată la 1 iulie 2020.