Prețul grâului, sub cel de la începutul războiului din Ucraina. Cum se explică scăderea

Publicat: 08 aug. 2022, 13:19, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Prețul grâului, sub cel de la începutul războiului din Ucraina. Cum se explică scăderea

Prețul grâului la nivel internațional a ajuns în prezenteste mai mic decât era pe 24 februarie, când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina. Una dintre explicații ar putea fi deblocarea tranzitului prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

O a cincea navă cu grâne a părăsit deja portul ucrainean Odesa iar prețul cerealelor a înregistrat o scădere bruscă la nivel mondial în iulie. Conform Corriere della Sera, spectrul foametei, pe care ONU l-a estimat în urmă cu doar câteva săptămâni în multe zone ale planetei, pare să se estompeze.

Conform Bursei de Valori din Chicago, pe 2 februarie contractele futures pe grâu (cele care „rezervă” achiziția produsului) erau în jur de 875 de dolari/ tonă. Pe măsură ce bombele rusești au început să cadă asupra orașelor ucrainene, indicele a crescut, semn că piețele au avertizat imediat că aprovizionarea cu cereale va deveni o problemă.

Pe 7 martie, contractele futures atinseseră 1.400 de dolari, revenind apoi în jurul valorii de 1.000 de dolari. Situația s-a schimbat la jumătatea lunii iunie când au avut loc primele discuții de la Teheran dintre Putin și Erdogan și părea să se concretizeze ipoteza unei deblocări a comerțului cu cereale. De atunci, piața a început să „parieze” pe o scădere a prețurilor, ajungându-se ca pe la 5 august contractele futures să fie cotate la 776 dolari, cu 99 dolari mai puțin decât la începutul conflictului.

Un al doilea semn de speranță vine de la FAO, organizația mondială pentru alimentație și agricultură. Raportul care măsoară indicele prețurilor la alimente marchează o scădere bruscă în iulie. Este un „coș” în care se adună diverși indici legați de diferite mărfuri.

În iulie, conform FAO, acesta a scăzut cu 8,6%, una dintre cele mai mari reduceri din ultimele luni. Cu toate acestea, indicele rămâne mai ridicat decât în ​​iulie 2021.

„Prețurile mondiale la grâu – scrie FAO – au scăzut cu până la 14,5% în iulie, parțial ca reacție la acordul încheiat între Ucraina și Federația Rusă de deblocare a principalelor porturi ucrainene din Marea Neagră, indicând reluarea iminentă a exporturilor de cereale din Ucraina.

Acordul de deblocare a porturilor ucrainene a fost, de asemenea, în cea mai mare parte din spatele unei scăderi de 10,7% a prețurilor mondiale la porumb. Creșterea producției în Argentina și Brazilia, unde recoltele de porumb sunt superioare față de anul trecut, au contribuit și la atenuarea presiunii asupra prețurilor”, se arată în raportul FAO citat de Corriere della Sera.