Prețul uraniul a crescut după turbulențele din Kazahstan, cel mai mare producător mondial

Preţul uraniului, folosit în special pentru centralele nucleare, a crescut în condiţiile în care Kazahstanul, cel mai mare producător mondial de metal radioactiv, se confruntă cu cele mai ample proteste din ultimele decenii.

Autorităţile din Kazahsatan, care produce mai mult de 40% din uraniul din întreaga lume, au întrerupt reţelele de comunicaţii şi au restricţionat călătoriile, în încercarea de a potoli protestele. Kremlinul a anunţat că Rusia şi aliaţii săi vor trimite forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică.

În aceste condiţii, cotaţia uraniului a crescut miercuri cu aproape 8%, până la 45,25 dolari pentru o livră (0,45359237 kilograme), de la o valoare de 42 de dolari înregistrată marţi, potrivit datelor furnizate de compania de analiză UxC. Turbulenţele din Kazahstan ar putea creşte dependenţa de alţi furnizori, astfel că s-au apreciat acţiunile companiilor de uraniu din America de Nord şi Australia, informează Bloomberg.

Având în vedere faptul că Kazahstanul este cel mai mare furnizor mondial de uraniu, „este ca şi cum Arabia Saudită ar avea probleme cu producţia de petrol. Chiar dacă în prezent nu există lipsuri în aprovizionare, există posibilitatea de a apărea o criză de aprovizionare şi asta influenţează acum tranzacţiile”, comentează preşedintele firmei UxC LLC, Jonathan Hinze.

Încă nu e criză de uraniu pentru centralele nucleare

Preţul uraniului este în creştere încă din luna septembrie a anului trecut, cotaţiile înregistrând un avans de 24% în ultimele luni în condiţiile în care investitorii mizează pe faptul că energia nucleară va cunoaşte o relansare pe măsură ce guvernele renunţă la combustibilii fosili.

Chiar dacă preţurile la bursă au crescut, pe fondul turbulenţelor din Kazahstan, nu există o criză imediată de uraniu sau închiderea unor centrale nucleare. Spre deosebire de termocentralele care funcţionează pe petrol sau gaze naturale, centralele atomice pot continua să funcţioneze chiar dacă întârzie livrarea combustibilului pentru că multe au stocuri pentru mai mulţi ani.

În plus, cel puţin o parte din operaţiunile miniere din Kazahstan se derulează în continuare. De exemplu, activitatea firmei Katco, un joint venture între NAC Kazatomprom JSC şi grupul francez Orano SA, nu este suspendată la acest moment iar mina de uraniu este la mare distanţă de zonele unde au loc proteste, a precizat un purtător de cuvânt de la Orano.

1 COMENTARIU

 1. De ce contează tulburările din Kazahstan pentru regiune și lume?

  Situat între Rusia și China, Kazahstanul este cea mai mare țară fără ieșire la mare din lume, mai mare decât întreaga Europă de Vest, deși cu o populație de doar 19 milioane de locuitori.
  Haosul amenință să submineze influența Moscovei în regiune într-un moment în care Rusia încearcă să-și afirme economic. și putere geopolitică în țări precum Ucraina și Belarus.

  Țările din fosta Uniune Sovietică urmăresc, de asemenea, protestele îndeaproape, iar evenimentele din Kazahstan ar putea contribui la energizarea forțelor de opoziție din alte părți.

  Kazahstanul contează și pentru Statele Unite, deoarece a devenit o țară importantă pentru preocupările energetice ale SUA, Exxon Mobil și Chevron investind zeci de miliarde de dolari în vestul Kazahstanului, regiunea în care au început tulburările luna aceasta.

  Deși are legături strânse cu Moscova, guvernele kazahe consecutive au menținut, de asemenea, legături strânse cu Statele Unite, investițiile petroliere fiind văzute ca o contrapondere a influenței Rusiei. Guvernul SUA a fost mult timp mai puțin critic la adresa autoritarismului post-sovietic din Kazahstan decât în ​​Rusia și Belarus.

  Cum a răspuns guvernul la proteste?

  Guvernul a încercat să înăbușe demonstrațiile instituind starea de urgență și blocând site-urile de rețele sociale și aplicațiile de chat, inclusiv Facebook, WhatsApp, Telegram și, pentru prima dată, aplicația chineză WeChat. Protestele publice fără permise erau deja ilegale. Guvernul a acceptat, de asemenea, câteva dintre cererile manifestanților, demitend Cabinetul și anunțând posibila dizolvare a Parlamentului, care ar avea ca rezultat noi alegeri. Dar mișcările sale nu au reușit până acum să îmblânzească nemulțumirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...