Prețuri mari la electricitate și în următorii 4-5 ani. Motivul pentru care energia este scumpă

Publicat: 24 sept. 2021, 10:16, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Prețuri mari la electricitate și în următorii 4-5 ani. Motivul pentru care energia este scumpă

Preţurile la energie electrică vor rămâne ridicate în România, cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp va fi utilizat cărbune pentru producerea de energie, susține Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Pentru gaze, în schimb, este așteptată o reducere în contextul majorării livrărilor de către Rusia.

Cărbunele constituie resursa energetică primară de bază în componența mixului energetic, cu o pondere de circa 20%, fiind „un combustibil strategic în susținerea securității energetice naționale și regionale”, potrivit Strategiei Energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050.

Pe de altă parte, el degajă și cel mai mult carbon când este ars, motiv pentru care activiștii de mediu cer de ani buni să se renunțe la utilizarea lui. O decizie în acest sens trebuie asumată, însă, de Parlament prin lege, iar cel mai probabil acest lucru este așteptat să se întâmple în jurul anului 2030.

„Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în aceşti 4-5 ani o să vedem preţuri mari la electricitate”, a declarat Chiriţoiu, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

Preţul pieţei este dat de energia cea mai scumpă, cărbunele în cazul de față, iar aceasta înseamnă că măsurile de sprijin acordate de autorităţi pentru consumatorii casnici, vulnerabili şi industriali vor rămâne în vigoare, a precizat preşedintele autorităţii de concurenţă.

Rușii fac legea pe piața gazelor

Vești ceva mai bune ar putea să vină din partea Rusiei, pentru care analiștii preconizează  o majorare a livrărilor de gaze în perioada următoare.

La gaze, însă, aşteptările şi speranţele mele sunt că preţul la gaze va scădea. Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că Rusia a redus livrările de gaze în momentul de faţă şi din acest motiv vedem această creştere. După ce livrările Rusiei vor creşte, probabil că preţul va scădea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019„, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

În topul scumpirilor

Energia electrică și gazele naturale se află în topul scumpirilor înregistrate în acest an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Astfel, în intervalul august 2020 – august 2021, preţurile la energie electrică au urcat cu 24,65%, în timp ce la gaze naturale majorarea a fost de 20,55%.

Piața de energie electrică s-a liberalizat complet de la 1 iulie, iar cea de gaze naturale de la 1 aprilie. Potrivit unor estimări realizate de mai multe organizații non-guvernamentale, prețul la energie electrică a crescut cu peste 65%, comparativ cu ultima lună din 2020, în timp ce la gaze avansul a fost chiar și de peste 100%.