Prețuri și chirii medii solicitate, în creștere, pe piața rezidențială bucureșteană

Publicat: 03 mart. 2021, 14:15, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Prețuri și chirii medii solicitate, în creștere, pe piața rezidențială bucureșteană
Piata rezidentiala

Prețurile medii ale apartamentelor din București au continuat să crească, în februarie, cu procente de sub 2%, în vreme ce chiriile medii solicitate pe piața rezidențială mai degrabă au stagnat, cu creșteri ale celor cerute pentru apartamentele mari și scădere ușoară în cazul garsonierelor.

Astfel, potrivit portalului anunțul.ro, tot locuințele mai spațioase au creșteri mai mari, care ajung a 1,82% în cazul apartamentelor cu 4 camere, care au ajuns la un preț mediu de 142.497 euro, urmate de apartamentele cu 2 camere, care s-au scumpit cu 1,6%, la 66.768 euro în medie. Pe locul trei sunt casele și vilele, mai scumpe cu 1,55% în februarie pe piața bucureșteană, la o medie de 260.877 euro, urmate de apartamentele cu 3 camere, mai scumpe cu 0,8%, la 97.135 euro și garsoniere, care s-au scumpit doar cu 0,12%, la 45.195 euro.

Scumpirea ușoară a garsonierelor poate încuraja achizițiile micilor investitori, care vor să le valorifice prin închiriere sau eventuală revânzare după ce au fost închiriate o perioadă de timp.

Piața chiriilor

Singurele lcuințe de închiriat a căror chirie medie a scăzut la al treilea cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, sunt garsonierele, care au pierdut 0,39% din chiriile cerute, de 257 euro/lună. În schimb, chiriile cerute pentru apartamentele cu 4 camere au explodat, ajungând la un avans de 12,2%, adică o chirie medie de 901 euro/lună, cel mai mare nivel din ultimele 12 luni.

Chiriile medii solicitate pentru case și vile în București au crescut cu 4,51%, la 1.644 euro/lună, în vreme ce pentru apartamentele cu 3 camere se cer chirii medii de 504 euro/lună, în creștere cu 1,61%.

În fine, chiriile cerute pentru apartamentele cu 2 camere s-au majorat cu 0,54%, la 374 euro/lună. Dacă amenințările asociațiilor de dezvoltatori se vor pune în practică, ca răspuns la suspendarea pe 12 luni a PUZ-urilor de sector, prețurile de vânzare ale apartamentelor ar putea crește mai accelerat decât media norlaă de scumpire. De asemenea, dezvoltatorii pregăteau o nouă scumpire a apartamentelor dinainte, pe care o motivau pe creșterea costurilor cu unele materiale de construcții.