Prețuri record pe piața energiei electrice achitate pe loc

Începutul de an aduce o veste extrem de proastă pentru toți consumatorii de energie electrică:  după primele patru luni, înregistrăm deja un record de preț al ultimilor cinci ani pe piața spot.

Este vorba de piața unde tranzacțiile se fac „la zi”, acestea urmând a fi decontate „imediat/ la vedere“ (de aici termenul „on the spot”).  Astfel, pe bursă, plata și livrarea activelor tranzacționate în Piața Spot se fac în prezent (trei zile de la data tranzacției), conform principiului DVP (livrare contra plată).

Ei bine, pe acest tip de tranzacții prețul energiei s-a scumpit deja de 1,5 ori față de anul trecut, conform economica.net.

Situația este neobișnuită în contextul în care venea de obicei însoțită de o scădere a prețurilor, pe fondul unei creșteri a producției hidrocentralelor.

Prețul mediu al PZU pentru luna aprilie 2021 a fost de 309 lei/MWh, în creștere accentuată față de luna precedentă – în martie fusese 265 de lei, oricum un preț mare.

Niciodată în luna aprilie nu a fost înregistrat un preț mediu în piața spot de peste 300 de lei, în ultimii cinci ani analizați de economica.net, acesta fiind un preț caracteristic lunilor de iarnă. Iar prețul din luna aprilie 2021 este de două ori și jumătate mai mare decât cel din aprilie 2020, lună în care, într-adevăr, România era în lockdown din cauza pandemiei.

De asemenea, aprilie vine după o lună martie și ea cu un preț record al ultimilor cinci ani pentru acea lună, 265 de lei/MWh, în creștere cu 85% față de martie 2020.

Toate aceste evoluții fac ca prețul mediu spot pentru primele patru luni ale anului să ajungă la 270,7 lei/MWh, care este de 1,5 ori mai mare decât cel din primele patru luni ale anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...