Prețurile cerute și oferta, în creștere pe piața locuințelor din România în primul trimestru al anului

Publicat: 27 apr. 2021, 12:55, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Prețurile cerute și oferta, în creștere pe piața locuințelor din România în primul trimestru al anului

Deși măsurile restrictive impuse în contextul COVID-19 s-au păstrat, piața rezidențială s-a menținut, în primul trimestru din 2021, pe creștere din punctul de vedere al prețurilor solicitate de vânzătorii de locuințe. Astfel, ultimul raport realizat de Analize Imobiliare, relevă că, în perioada ianuarie-martie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans trimestrial specific unor condiții normale de piață.

„Conform Analize Imobiliare, prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente și case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 față de trimestrul anterior. Ritmul anual de creștere a prețurilor a încetinit din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente; acest indicator s-a situat, în perioada analizată, la 3%, față de 3,5% la sfârșitul anului trecut. […] Creșterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieței: prețul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o ușoară scădere, de 0,5%, în timp ce prețul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%”, spune Dorel Niță, Head of Data & Research, Imobiliare.ro

În cele trei luni anterioare, așteptările proprietarilor care aveau imobile de vânzare se majorau cu 1,9%, după un avans ușor, de 0,3%, resimțit în al treilea trimestru din 2020. Astfel, o tendință de scădere a prețurilor locuințelor s-a manifestat strict pe parcursul stării de urgență, după care acestea au cunoscut un trimestru de stabilizare, iar, apoi, șase luni de creștere.

Majorări de prețuri în toate marile orașe

Toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) au înregistrat, în primul trimestru din 2021, majorări ale prețului mediu solicitat. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când marjele de creștere se situau, cu o singură excepție, sub pragul de 2%, la începutul lui 2021 mai multe centre regionale au reușit să depășească acest prag.

Astfel, cel mai mare avans a fost consemnat de Galați (+3,2%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț situându-se Brașovul (+3,1%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat) și Oradea (+2,8%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat). Urmează Brăila (+2,5%, până la 890 de euro pe metru pătrat) și Ploiești (+2,3%, până la 960 de euro pe metru pătrat).

Pe listă sunt și Constanța (+2,1%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+1,9%, până la 1.850 de euro pe metru pătrat util), Craiova (+1,6%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat). De asemenea, Timișoara (+1,3%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat), Iașiul (+1,3%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat) și, în cele din urmă, Capitala (+0,4%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat). De remarcat este faptul că Bucureștiul consemna, trimestrul trecut, cel mai semnificativ avans dintre marile orașe, anume +2,1%.

Cerere stabilă în primele 3 luni din 2021

Ca urmare a schimbărilor provocate de COVID-19, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente și case disponibile spre vânzare) s-a situat, trimestrul trecut, la un nivel mai scăzut comparativ cu perioada similară din 2020 – adică înainte de declanșarea epidemiei. Astfel, aproximativ 132.400 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele mai mari șase centre regionale ale țării. Această cifră este similară cu cea consemnată în cele trei luni anterioare, însă relevă un declin de 16% față de primul trimestru al anului anterior.

În București, cererea pentru proprietăți rezidențiale s-a majorat cu 5% în ultimul an, numărul potențialilor cumpărători ajungând la 96.000 de persoane. O analiză a evoluției cererii de locuințe (apartamente și case) din Capitală relevă că acest indicator a început anul 2021 la un nivel similar celui din 2020. Interesul din partea potențialilor cumpărători s-a menținut, practic, stabil – spre deosebire de anul trecut, când a apărut o tendință de scădere.

Același echilibru poate fi observat și în alte centre regionale, respectiv Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. În contextul creat de COVID-19, se remarcă menținerea unui interes ridicat nu doar pentru achiziția de case, ci și de terenuri.

Activitatea de tranzacționare s-a intensificat

Și în ceea ce privește activitatea de tranzacționare imobiliară, anul 2021 a început într-o notă pozitivă. Astfel, datele publicate de ANCPI relevă că în primul trimestru al anului în curs au fost vândute 149.031 de imobile la nivel național, în creștere cu 11,9% față de perioada similară a anului anterior. De remarcat este faptul că pe segmentul unităților individuale a avut loc un avans și mai semnificativ, în cuantum de 42,7%, până la un total de 40.043 de imobile.

„O pondere importantă a tranzacțiilor din piața imobiliară rezidențială este finanțată prin credit. Indicele privind accesul la piața creditului ipotecar pune în evidență faptul că o gospodărie tipică deține, conform datelor la luna decembrie 2020, la nivel național, aproximativ 71% din venitul necesar pentru achiziționarea unei locuințe cu 2 camere. În București, începând cu anul 2013, indicele de accesibilitate a devenit supraunitar, respectiv venitul unei familii a devenit suficient pentru a-și permite achiziția unei locuințe. […] Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere la nivel național este de circa 8,5 ani (en. price to income), iar în cazul unui imobil cu 3 camere durata crește la peste 11 ani (date la decembrie 2020)”, arată Simona Iftimie, Economist, Direcția stabilitate financiară – Banca Națională a României.

Oferta, avans anual de 11%

Comparativ cu trimestrul precedent, oferta totală de apartamente și case (construite înainte de anul 2000) disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T1 2021, cu 15% mai ridicată. Aceasta s-a cifrat, mai exact, la 15.750 de oferte, față de 13.690 în cele trei luni anterioare. În contextul situației din domeniul sanitar, însă, raportat la perioada similară a anului anterior poate fi observată o diferență pozitivă de aproximativ 11%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei – marjele de creștere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de 14,2%, a avut loc în București, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 7.550 de proprietăți rezidențiale; o creștere de 14%. Apoi, în Constanța, unde în ianuarie-martie s-a ajuns la un total de 1.160 de anunțuri.

Un avans anual de 13,7% a avut loc în Timișoara (unde au fost scoase la vânzare 2.330 de proprietăți), orașul din sud-vestul țării fiind urmat de Brașov (cu un plus de 11,2%, până la 1.050 de oferte). Pe de altă parte, majorări ale ofertei mai mici de 10% au fost înregistrate în Iași (un plus de 7,5%, până la 1.230 de oferte) și, respectiv, în Cluj-Napoca (un avans de doar 0,7%, până la 2.430 de anunțuri).