Prețurile la locuințe, în creștere cu 4% în primele nouă luni ale anului

Publicat: 13 oct. 2021, 15:05, de Otilia Caloian, în ESENȚIAL , ? cititori
Prețurile la locuințe, în creștere cu 4% în primele nouă luni ale anului
Piata imobiliara

Sectorul imobiliar a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari creșteri le-au înregistrat locuințele, atât cele vechi, cât și cele din ansamblurile rezidențiale noi, informează un raport al JLL România.

Aste, prețurile locuințelor au depășit pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat. De asemenea, analiștii din sectorul imobiliar remarcă și o ușoară scădere a ofertelor de vânzare de imobiliare.

Unul din motivele creșterii este explozia prețurilor la materialele de construcții. Scumpirea caselor nu se va opri aici, analiștii estimând creșteri și pe viitor, până la finalul anului. „Pentru restul anului, ne așteptăm la o creșterea moderată a prețurilor, având în vedere evoluția primelor trimestre și pozitivul prognosticului pentru indicatorii macroeconomici”, informează raportul citat.

Piața imobiliară, în scădere cu 29%

Piaţa de investiţii imobiliare din România a totalizat, în primele nouă luni ale anului, aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai puţin faţă de perioada similară din 2020, când volumul s-a ridicat la o valoare de circa 890 milioane de euro, arată analiza citată. În trimestrul al treilea din 2021 au fost încheiate tranzacţii ce au însumat puţin peste 260 milioane de euro.

Bucureștiul a rămas în topul destinaţiilor preferate de către investitori, cumulând 70% din volumul total tranzacţionat, respectiv circa 400 milioane de euro, la finele lunii septembrie a acestui an.

Ca şi anul trecut, birourile au atras cea mai mare parte din investiţile realizate, respectiv aproximativ 350 milioane de euro sau aproape 60% din volumul total. Cea mai mare tranzacţie cu spaţii de birouri înregistrată în primele 3 trimestre ale anului, a fost vânzarea ansamblului de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu a Capitalei. Totuşi, tranzacţia cea mai reprezentativă în acest segment de piaţă de până acum în 2021, atât prin prisma procesului competitiv de vânzare, cât şi prin preţul obţinut, rămâne vânzarea clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3 din zona Centru-Vest a Bucureştiului„, se precizează în raportul JLL, companie specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicate domeniului imobiliar.

Investiții în spații industriale de peste 170 milioane de euro

Preferinţele investitorilor din domeniul imobiliar s-au axat, în mare parte, pe segementul tranzacțiilor de spații industriale și logistice. Acestea au atras, în primele nouă luni ale anului, investiții de peste 170 milioane de euro, respectiv 30% din volumul total tranzacţionat.

În schimb, pe piaţa de retail nu s-au înregistrat tranzacţii semnificative în 2021, însă, potrivit analiştilor, segmentul a absorbit în mare măsură şocul provocat de pandemie şi de perioada de carantină din 2020.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele