Prețurile terenurilor au explodat în pandemie. Plus 19% anul trecut

Prețurile terenurilor au explodat, anul trecut, și au crescut cu 19%, în special după starea de urgență. Lockdown-ul și situația din pandemie au influențat interesul pentru construcția de case. Cumpărătorii căutau terenuri pentru a-și construi case, care oferă confort mai mare și acces imediat către exterior, mai ales cele care au curte de dimensiuni rezonabile. Aceste aspecte au produs modificări semnificative ale prețurilor terenurilor de-a lungul anului 2020. 

Între ultimul trimestru din 2020 și primul trimestru al anului, prețurile au fost marcate de o creștere cu 5% și în cazul apartamentelor de vânzare, în timp ce pretențiile proprietarilor de apartamente oferite spre închiriere au avut prețuri în scădere cu 3%, o dinamică vizibilă în special după perioada stării de urgență. Prețurile au evoluat similar și în cazul caselor – dacă cele de vânzare au avut un preț mai mare (cu 9%), casele de închiriat au avut prețuri mai mici (cu 6%), arată o analiză Storia.

În concluzie, proprietățile de închiriat au fost singurele marcate de o tendință de scădere, în timp ce prețurile proprietăților de vânzare sunt ușor mai ridicate decât înainte. 

Pandemia a influențat și anunțurile imobiliare

În 2020 s-a remarcat o creștere a numărului de anunțuri noi (publicate pe platforma în perioada la care face referire analiza) și anunțuri active (adică toate anunțurile active la un moment dat pe platformă). În timp ce anunțurile noi au fost cu 35% mai multe, numărul anunțurilor active a crescut cu 79% în ultimul trimestru din 2020 comparativ cu primul trimestru al anului. În cazul apartamentelor de vânzare, anunțurile referitoare la aceste tipuri de proprietăți au stat mai mult pe platformele de imobiliare – cele noi au fost în scădere cu 6%, în timp ce anunțurile active au fost în creștere cu 20%.

„Așa cum putem observa și din datele prezentate, anul acesta a fost unul ieșit din comun pentru sectorul imobiliar, în special în perioada stării de urgență, însă ne-am bucurat să vedem că piața din România și-a revenit rapid pe aproape toate segmentele și să observăm interesul tot mai mare al românilor de a avea o proprietate a lor,” a declarat Răzvan Voicu, Head of Storia.ro & OLX Real Estate.

În cazul caselor, numărul de anunțuri noi a scăzut cu 8%, în timp ce anunțurile active au fost cu 3% mai multe. Numărul de anunțuri noi a fost marcat de o scădere semnificativă în cazul terenurilor (-22%), iar cele trei procente de creștere de la nivelul anunțurilor active s-au menținut și în cazul terenurilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...