PREVENTIM la Timișoara, pentru prevenirea consumului de droguri și a cancerului uterin, pentru acordarea primului ajutor

Publicat: 25 apr. 2023, 19:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
PREVENTIM la Timișoara, pentru prevenirea consumului de droguri și a cancerului uterin, pentru acordarea primului ajutor

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Serviciul de Ambulanţă şi alte entităţi medicale judeţene se implică în proiectul PREVENTIM, derulat în școli și care are ca scop prevenirea consumului de droguri, a cancerului uterin, precum și acordarea primului ajutor în situații de urgențe medicale.

De ce acest proiect? Pentru că în România:

62% dintre decesele înregistrate sunt cauzate de obiceiurile nesănătoase.

82% dintre tineri au declarat că au consumat prima dată alcool la vârsta de sub 16 ani.

La băieți s-a constatat o creştere a procentului de cancere oro-faringiene.

Iată și argumentele specialiștilor implicați în acest proiect, citați de Agerpres.:

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, avertizează că o recentă statistică arată că 62% dintre decesele înregistrate în ţara noastră sunt cauzate de obiceiurile nesănătoase.

„Este cel mai mare din Europa. Acest lucru ne arată că este nevoie de educaţie, că trebuie să intervenim prin proiecte şi programe de educaţie pentru a corecta acele obiceiuri nesănătoase care duc la acest procent foarte mare de decese. Concluziile discuţiilor de astăzi le vor fi transmise profesorilor, apoi copiilor”, a precizat dr. Emilian Popovici.

Medicul ginecolog Olimpia Oprea subliniază importanța vaccinării gratuite a minorelor pentru prevenirea infecției cu virusul HPV și susține extinderea și în cazul băieților:  „M-am gândit să organizăm întâlniri cu copiii, cu liceenii, cu părinţii, cu cadrele didactice. Ar fi foarte importantă vaccinarea între 9 ani – 18 ani, care este gratuită. Pentru băieţi nu este prinsă vaccinarea în programul naţional, dar cred că ar fi bine să milităm şi pentru acest lucru. Ultimele studii arată că în ţările în care a crescut vaccinarea HPV la fetiţe şi unde se face prevenţia cancerului de col uterin produs de HPV, s-a observat o creştere a cancerului oro-faringian, care a depăşit frecvenţa cancerului de col uterin. Cancerul oro-faringian afectează mai mult bărbaţii şi de aceea ar fi important să promovăm şi vaccinarea la băieţi”.

La rândul său prof. Virgil Enătescu, psihiatru, se referă la consumul de alcool și droguri, care debutează ca o experiență de care prea puțini adolescenți mai reușesc să se despartă.

„Este mai important să se pună accentul pe consecinţele consumului de substanţe psiho-active decât pe consumul în sine. Tinerii încep consumul experimental. În România, 82% dintre tineri au declarat că au consumat prima dată alcool la vârsta de sub 16 ani, iar după un an, studiile au arătat o scădere nesemnificativă a acestui procent. La consumul de droguri ilicite, faţă de 2011, evoluţia este pe un trend uşor ascendent, tinerii de la noi preferă consumul de canabis, urmat de substanţele noi psiho-active, care sunt un amestec de ierburi cu efecte identice cu cele ale drogurilor ilicite, deja cunoscute”, a spus dr. Virgil Enătescu.

Directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, dr. Florin Crișan, a anunțat că, în cadrul acestui proiect, ”vor fi instruiți copii și profesori” în acordarea primului ajutor. ”30% din numărul de solicitări la Serviciul de Ambulanţă provin pentru tineri, mai ales stopuri cardiovasculare. Este deosebit de importantă acordarea primului ajutor în primele minute, care fac diferenţa între viaţă şi moarte. Important este nu doar să ajutăm la supravieţuire, ci mai ales la redarea persoanei salvate societăţii, să nu rămână cu sechele”,  subliniază dr. Crișan.