Previziune: Prețul energiei rămâne ridicat și în anii următori. Explicațiile specialiștilor

Publicat: 15 mai 2022, 14:56, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Previziune: Prețul energiei rămâne ridicat și în anii următori. Explicațiile specialiștilor

Preţul energiei pe piaţa din România va rămâne ridicat în următorii ani şi, chiar dacă se va stabiliza, acesta va fi la un alt nivel faţă de preţurile cu care am fost obişnuiţi până acum, a afirmat Marius Dan, vicepreşedinte senior al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat Agerpres.

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la mai multe companii importante din energie, este în plin proces de pregătire a listării Hidroelectrica la bursă, care ar putea însemna cel mai mare IPO din Europa Centrală şi de Est din ultimii şapte ani, valoarea tranzacţiei fiind estimată între 2,3 şi 4 miliarde de dolari, după cum spune Marius Dan.

Reprezentantul fondului de investiţii speră ca listarea să fie gata în acest an, până la 15 noiembrie. O astfel de listare este deosebit de importantă pentru economia ţării, va fi ca un magnet pentru a atrage investitorii străini, care aşteaptă de mult cotarea pe bursă a producătorului de energie, a adăugat el.

Totodată, Dan susţine că Hidroelectrica este mai valoroasă dacă rămâne doar cu active de producţie de energie şi nu cumpără furnizori sau distribuitori.

Fondul Proprietatea controlează 20% din acţiunile Hidroelectrica, restul aparţinând statului român.

AGERPRES: Credeţi că va continua să existe un preţ mare al energiei în viitor?

Marius Dan: Dacă ne uităm la preţurile forward din Germania, la dinamica din piaţa europeană, da. Adică preţurile par să se stabilizeze, dar se vor stabiliza la un alt nivel faţă de preţurile la energie electrică cu care am fost obişnuiţi în ultimii ani.

Iar, pe această bază, dacă punem şi dinamica locală a producţiei de energie electrică versus cerere, care ne aşteptăm să fie în continuă creştere, odată cu dinamica economiei locale, atunci acest lucru va duce la preţuri în continuare ridicate.

AGERPRES: Subiectul la zi legat de Fondul Proprietatea: listarea Hidroelectrica la bursă. Explicaţi-ne care este importanţa ei pentru economia românească.

Marius Dan: Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. Este un o companie cu un istoric foarte bogat, o companie care în ultimii zece ani a progresat extrem de mult, dacă ne gândim că exact acum zece ani Hidroelectrica intra în insolvenţă, avea pierderi de cinci sute de milioane de lei pe an, iar acum este una dintre cele mai profitabile companii din România, o companie foarte eficientă şi o companie care se apropie de listarea la bursă.

Iar prin acest proces dorinţa noastră este ca Hidroelectrica să devină cea mai valoroasă companie din România din sectorul public sau din sectorul privat şi credem că există premisele ca acest lucru să se întâmple, atâta timp cât tranzacţia va fi efectuată aşa cum vedem noi lucrurile, cum văd băncile, consultanţii cu care am discutat şi atâta timp cât tranzacţia va fi realizată printr-o listare atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi Bursa din Londra sau orice altă piaţă internaţională.

Pentru că ideea aceasta de a avea Hidroelectrica listată şi pe o piaţă internaţională este pentru a permite accesul oricărui investitor la nivel global în această tranzacţie, în această listare. Pentru că, aşa cum spuneam mai devreme, este un activ unic, un activ atât de interesant încât credem că va fi un magnet pentru investitori la nivel global de a participa la IPO-ul companiei. Pentru ca acest lucru să se întâmple însă, tehnic, trebuie să le permitem tuturor accesul la tranzacţie.

Pentru economia României suntem convinşi că va fi un un lucru extrem de benefic, fiindcă IPO-ul, dacă se va întâmpla şi pe piaţa internaţională, va atrage foarte multă atenţie la nivel global.

AGERPRES: Cât estimaţi că veţi obţine din listarea acţiunilor?

Marius Dan: Sperăm ca IPO-ul Hidroelectrica să fie cel mai mare IPO făcut în Europa Centrală şi de Est în ultimii şase-şapte ani. Valoarea pe care noi o estimăm, în funcţie de pachetul vândut, în funcţie de multiplii la care se va vinde compania, valoarea tranzacţiei ar putea fi între 2,3 – 2,5 miliarde de dolari la un nivel minim, până la 4 miliarde de dolari dacă vom vinde 15% din companie.

Bineînţeles, dacă condiţiile o vor cere şi vom vedea foarte multă cerere pentru acţiunile Hidroelectrica, Fondul Proprietate ar putea vinde chiar întreg pachetul de acţiuni, 20%, ceea ce bineînţeles ar fi benefic pentru lichiditate, pentru free-float ulterior, după ce se va realiza tranzacţia.

AGERPRES: Credeţi că este un moment bun pentru listarea la bursă?

Marius Dan: Ar fi un moment foarte bun atât, atâta timp cât prin listarea Hidroelectrica toţi ochii vor fi aţintiţi pe România, ar fi un moment foarte bun să discutăm despre reformele care au loc în ţară, să discutăm despre oportunităţile de investiţii din România, oportunităţile de investiţii din sectorul energetic din Marea Neagră.

Mai mult decât atât, în momentul în care Hidroelectrica este listată şi pe o piaţă internaţională şi are un track record, în viitor când vor avea nevoie de finanţare suplimentară pentru un proiect atractiv de investiţii, pentru o achiziţie interesantă, va fi mult mai uşor să ridice acei bani la nişte costuri atractive. Chiar dacă noi, Fondul Proprietatea, vom avea o deţinere semnificativ mai mică, pentru că suntem vânzători în această listare, ne gândim şi la beneficiile pentru companie şi pentru România pe termen lung.

AGERPRES: De ce aţi luat decizia să faceţi listarea la modul acesta, să vândă Fondul Proprietatea pachetul său?

Marius Dan: Pentru că exista o decizie încă din 2012, decizie de listare a companiei prin majorarea capitalului social, deci compania să emită acţiuni noi. Acea tranzacţie sau acea propunere, hotărâre, avea sens la momentul respectiv pentru că Hidroelectrica avea datorii de peste 700 de milioane de dolari şi principiul, ideea de bază era să atragă bani din piaţă, să emită acţiuni noi şi să-şi plătească datoriile.

Acum, această tranzacţie nu mai este la fel de oportună, ca Hidroelectrica să emită acţiuni noi să ridice bani, pentru că Hidroelectrica nu are datorii, are cash suplimentar, după cum vedem operaţiunile companiei merg foarte bine, distribuie dividende semnificative către statul român şi către noi ca acţionari minoritari, atât din profitul anual, cât şi dividende speciale.

Deci Hidroelectrica are o capacitate foarte bună de a genera cash, iar acest lucru este bineînţeles atractiv şi pentru investitorii interesaţi de IPO, dar a emite acţiuni noi. A ridica bani din piaţă fără a avea nevoie de ei nu e o tranzacţie ideală şi atunci intervenea posibilitatea ca statul român să-şi vândă o parte din acţiunile deţinute la Hidroelectrica, adică din cei 80% să vândă 10%.

Dar, odată cu pandemia a intervenit acel moratoriu care interzicea vânzarea oricărui pachet deţinut de stat şi ne-am gândit că e un moment foarte bun ca noi să intervenim, să facem listarea companiei prin vânzarea unui pachet deţinut de către Fondul Proprietatea.

Este un moment bun în piaţă şi chiar credem că Hidroelectrica ar putea deveni cea mai valoroasă companie prin listarea la bursă.

AGERPRES: Care este stadiul listării?

Marius Dan: Acum avem aprobarea acţionarilor, această aprobare a fost luată la sfârşitul lunii martie, de demarare a procedurilor de listare doar la Bursa de Valori Bucureşti. Am avut o adunare generală a acţionarilor săptămâna trecută prin care a fost aprobată activarea consultanţilor selectaţi încă din 2019. Deci consultanţii au fost activaţi.

Noi, Fondul Proprietatea, suntem în acest moment în proces de selecţie pentru un consultant financiar care să ne reprezinte pe noi, iar ulterior va fi demarat procesul de selecţie pentru băncile care vor efectua această tranzacţie. Va fi un consorţiu probabil destul de larg, pentru că dimensiunea tranzacţiei este foarte mare.

Sperăm ca băncile să fie selectate în maximum patru până la şase săptămâni, iar apoi va demara efectiv procesul de listare, prospectul, toţi paşii necesari pentru efectuarea acestei tranzacţii.

Dorinţa noastră este să avem Hidroelectrica listată la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe o piaţă internaţională până pe 15 noiembrie. Nu e un lucru uşor de realizat, dar ăsta este orizontul de timp la care noi ne uităm.

Bineînţeles, dacă nu se va întâmpla până pe 15 noiembrie, atunci mai există o fereastră de oportunitate până la mijlocul lunii februarie, dar vrem să fim ambiţioşi şi să avem listarea până la sfârşitul acestui an.