Prezentismul și cum te simți dator să fii la muncă indiferent de situație

Publicat: 31 iul. 2023, 11:33, de Madalina Toma, în ACTUALITATE , ? cititori
Prezentismul și cum te simți dator să fii la muncă indiferent de situație

Prezentismul este o nouă afecțiune modernă ce își face simțită prezentă printre angajații români. Aceștia se simt datori să meargă la muncă indiferent de circumstanțele în care se află.

Concret, prezentismul se definește prin acțiunea angajaților de a veni la muncă chiar dacă se simt rău lucru ce îi poate împiedica să își desfășoare activitatea profesionale în condiții optime, conform osha.europa.eu.

Fenomenul este unul nou și angajații încep să îi simtă efectele din ce în ce mai mult, mai ales după perioada pandemiei și întoarcere fizică la muncă. Totuși, si cei care continuă să lucreze de acasă pot resimți efectele și sunt chiar mai expuși la risc.

Cum afectează angajații

Un sondaj realizat în 2023 arată că o treime din cei care pot lucra de acasă, profită de acest atuu, comparativ cu doar 7%, înainte de pandemie. Din cauză că nu se pot deconecta ușor, au dificultăți în gestionarea timpului de lucru și de a scăpa de presiunea de a fi mereu disponibili.

În 2022, 65% dintre cei care lucrează în HR confirmau prezența fenomenului de prezentism în organizația lor. În același timp, numărul responsabililor care au spus că văd acest fenomen printre cei care lucrează de acasă a crescut de 71% înregistrat în 2021, la 81% în 2022, potrivit unui studiu realizat în 2022 de Institutul Personalului în Marea Britanie, conform digi24.ro.

Drumul spre un burn-out sigur

Avertismentul specialiștilor în domeniul muncii subliniază că, deși pare un trend care promovează performanța, de fapt, este o combinație ideală pentru epuizare profesională (burn-out), ceea ce duce la starea în care angajații se simt mai obosiți și sunt mai puțin productivi pe termen lung.