Prima instituție publică rămasă fără bani de salarii. Sindicaliștii sunt revoltați
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/fara-bani.jpg)
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat recent sindicaliștii din cadrul instituției despre gravele probleme financiare legate de bugetul de salarii pentru luna mai. Conform unui mesaj trimis de conducerea AEP și publicat de Știripesurse, instituția are un deficit de 954.000 de lei. Se discută mai multe soluții pentru acoperirea acestui deficit, inclusiv posibilitatea plății eșalonate a drepturilor salariale. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de situație și cer măsuri urgente.
Fără bani de salarii, cu deficit de aproape un milion de lei
Conducerea AEP a transmis că soluția ideală pentru rezolvarea acestei probleme ar fi obținerea banilor necesari printr-o rectificare bugetară. Totuși, având în vedere că rectificările bugetare nu pot fi implementate rapid, autoritatea a propus o alternativă imediată: realocarea sumelor între trimestre, printr-o „retrimestrializare”. Conform acestei soluții, angajații ar urma să primească 60% din salariu în a treia lună a fiecărui trimestru și 140% din salariu în prima lună a fiecărui trimestru.
Deși această propunere ar putea fi aplicabilă pentru lunile iunie și iulie, nu există încă o decizie în această privință. AEP a cerut sindicatului să vină cu propuneri până mâine dimineață.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți și cer măsuri urgente
Sindicaliștii au reacționat cu nemulțumire față de propunerile AEP, considerându-le insuficiente și necorespunzătoare pentru a acoperi deficitul financiar semnificativ. Aceștia au cerut măsuri mai ferme și o soluție permanentă, în condițiile în care situația financiară a instituției rămâne incertă.
AEP speră să rezolve problema în cadrul următoarei rectificări bugetare, însă sindicaliștii sunt sceptici cu privire la eficiența acestei măsuri. Aceștia cer o mai bună planificare a bugetului instituției pentru a preveni astfel de crize financiare pe viitor.
Aceasta este prima instituție care se confruntă cu o astfel de criză bugetară anul acesta, în condițiile în care, la nivel de țară, avem un deficit bugetar de peste 9%. Aceste probleme readuc în discuție problema gestionării fondurilor publice de către instituțiile statului.
În contextul unei economii instabile și al presiunii asupra bugetelor instituțiilor publice, autoritățile vor trebui să găsească soluții sustenabile pentru a preveni astfel de situații în viitor.