Prima localitate care se încălzește cu hidrogen, în România

O localitate din Mureș va fi prima din țară care va avea instalație comună de încălzire pe bază de hidrogen.

Delgaz Grid începe în această lună în localitatea Gorneşti, judeţul Mureş, testele la clienţii casnici, pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%).

Gorneştiul devine, astfel, prima localitate cu reţea de distribuţie a gazelor naturale din oţel, unde se vor face astfel de teste, în vreme ce Dârlos, din judeţul Sibiu, este prima localitate unde s-au realizat teste pe reţea din polietilenă.

Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (ţevi, aparate de utilizare, etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare, etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

În casele clienţilor va fi, practic, replicat exact ceea ce s-a realizat în poligonul de la Mediaş şi la Dârlos, în judeţul Sibiu. Înainte de toate va fi efectuată o verificare riguroasă a întregii instalaţii de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, cu o firmă autorizată ANRE, pentru a ne asigura că acestea sunt etanşe şi funcţionează corespunzător. De asemenea, vor fi analizate gazele de ardere. După aceasta, va fi oprită alimentarea cu gaze naturale, iar la instalaţia de utilizare a clientului va fi conectată o butelie de amestec gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) gata pregătită şi va fi vehiculat acest amestec prin instalaţie şi aparate de utilizare.

În localitatea Dârlos din judeţul Sibiu au fost finalizate testele acasă la cei 50 de clienţi selectaţi, rezultatele fiind conform aşteptărilor, respectiv toate aparatele funcţionând fără nici o problemă cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Compania începe pregătirile pentru ultima parte din etapa a 2-a din această localitate, respectiv testarea amestecului de gaze naturale şi hidrogen prin introducerea acestuia direct în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole