Prima măsură fiscal-bugetară grea: 70 la sută impozit pentru proprietari, dacă închiriază

Publicat: 16 mai 2024, 13:54, de George Andrei, în Finanțe , ? cititori
Prima măsură fiscal-bugetară grea: 70 la sută impozit pentru proprietari, dacă închiriază

Nu a trecut nicio zi de la declarațiile despre corecții fiscal-bugetare dureroase, făcute de guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, că Guvernul a și scos de la sertar legea prin care, de la 1 iulie 2024, proprietarii care închiriază locuințe vor fi impozitați cu 70% din veniturile totale obținute din închiriere.

Statul urmărește să combată evaziunea fiscal în domeniu, deoarece mulți proprietari închiriază locuințe la ,,mica înțelegere” cu chiriașul.

Cota actuală de impozitare pentru cei care au case sau apartamente în chirie și nu declară veniturile este de 16 la sută, situație care se aplică pentru toate veniturile care nu au fost declarate anterior și au sursă necunoscută.

De la data de 1 ianuarie 2024, a fost introdusă cota forfetară de 20 la sută din venitul brut, dar și un impozit de 10 la sută pentru chiriașii care sunt peroane juridice.

Există inclusiv un plafon de la care trebuie să plătească proprietarii și asigurări de sănătate din veniturile obținute din chirii. De la valoarea a 6 salarii minime pe economie, sunt buni de plată.

Valoarea diferă când se trece plafonul de 12 sau 24 de salarii minime brute.

Contractele de închiriere se înscriu sau se declară la ANAF obligatoriu, în 30 de zile de la data încheierii.

Mulți chiriași au fost deja vizitați de echipaje de Poliție, care au verificat dacă au sau nu contracte de închiriere înregistrate la ANAF. Unde documentele lipseau, oamenii legii le-au transmis să-și facă un contract de comodat, de închiriere și să obțină o viză de flotant.

De asemenea, trebuie să se asigure ca adresa la care locuiesc să apară și în buletinul lor. În cazul contractelor de comodat, nu este nevoie de declarații la ANAF, dar pentru cel de închiriere, da.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege.

Singurele contracte de închiriere scutite de la plata impozitului sunt cele încheiate de persoanele fizice care închiriază locuința refugiaților ucraineni.

Acești proprietari pot primi, lunar, până la 5.000 de lei, de la primăriile locale, în funcție de numărul de persoane cazate.