Prima operațiune de succes a laserului, marcată prin Ziua Internațională a Luminii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-63.jpeg)
Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Luminii, marcată anual în data de 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului. Misiunea a fost dusă la bun sfârșit în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman.
16 mai – Ziua Internațională a Luminii
Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în mai multe domenii. Această zi a apărut la inițiativa Comitetului executiv al UNESCO. În data de 19 mai 2016, a adoptat o rezoluție pentru susținerea Zilei Internaționale a Luminii. Rezoluția a fost înaintată Comitetului de către Ghana, Mexic, Noua Zeelandă și Federația Rusă. Totodată, o decizie pozitivă a fost aprobată împreună cu încă 15 co-sponsori din mai multe țări.
Într-un final, decizia a fost adoptată în cadrul conferinței Generale a UNESCO, care a avut loc în data de 7 noiembrie 2017. Astfel, s-au alăturat inițiativei încă 12 state: Columbia, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Finlanda, Coasta de Fildeș, Kenya, Madagascar, Africa de Sud, Sudan, Tego și Zimbabwe, conform lightday.
Vezi și: Ziua Bujorului, Floarea Națională a României
2015 – Anul Internațional al Luminii
Înainte de adoptarea deciziei în ceea ce privește marcarea unei zi a luminii la nivel internațional, UNESCO a organizat Anul Luminii. Evenimentul a atras atenția asupra realizărilor științei luminii și a importanței aplicațiilor sale pentru omenire.
Anul Luminii s-a bucurat de un real succes, ceea ce a dus spre proclamarea Zilei Internaționale a Luminii. UNESCO a conturat faptul că în această zi nu este doar despre știință, ci și despre artă și cultură.
Astfel, inițiatorii arată că lumina este un subiect de inspirație pentru multe discipline. În special dacă vorbim despre promovarea educației științifice în rândul tinerilor, lumina este catalizatorul ideal.
Tema evenimentului din acest an este „Light, Innovation, Society”, transmițând rolul central pe care lumina îl joacă în tehnologiile revoluționare. 2025 are obiectivul de a sensibiliza omenirea cu privire la importanța acestei revoluții centenare.