Prima ploaie înregistrată în cel mai înalt punct din Groenlanda

Precipitațiile au fost prezente în weekend pe cel mai înalt punct din Groenlanda, la peste 3.000 de metri deasupra nivelului mării, sub formă de ploaie şi nu de zăpadă, informează CNN.

Temperaturile în cel mai înalt punct au trecut, în weekend, peste punctul de îngheţ pentru a treia oară în mai puţin de un deceniu.

Aerul cald a favorizat o ploaie însemnată, cu 7 miliarde de tone de apă căzută pe calota glaciară. A fost cea mai însemnată cantitativ ploaie înregistrată din 1950.

Masa de gheaţă pierdută duminică a fost de şapte ori mai mare faţă de media zilnică pentru această perioadă a anului.

Ted Scambos, cercetător la National Snow and Ice Data Center de la University of Colorado, a spus că aceasta este dovada că Groenlanda se încălzeşte rapid.

Este fără precedent. Ce se întâmplă nu este doar un deceniu cald sau două într-un model climatologic rătăcit”, a declarat el pentru CNN.

O staţie a National Science Foundation este localizată pe cel mai înalt punct din Groenlanda, de unde oamenii de ştiinţă pot observa vremea arctică şi schimbările în ceea ce priveşte gheaţa. Aici există personal permanent, începând cu anul 1989.

În luna iulie, Groenlanda a pierdut mai mult de 8,5 miliarde de tone din masa suprafaţei sale într-o singură zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...

Aproape 5 000 de kilograme de obiecte pirotehnice, confiscate în urma...

Poliţiştii din judeţul Ialomiţa au reuşit să indisponibilizeze 4.500 de kilograme de obiecte pirotehnice în urma unor ample percheziţii desfăşurate în municipiul Slobozia şi...