Primăria Capitalei sub Nicușor Dan, cu datorii mai mari decât pe vremea lui Firea

Publicat: 10 mai 2024, 14:01, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Primăria Capitalei sub Nicușor Dan, cu datorii mai mari decât pe vremea lui Firea
Primaria Capitalei sub Nicusor Dan, cu datorii mai mari decat pe vremea lui Firea

Nicușor Dan a preluat mandatul de primar al Bucureștiului cu promisiunea de a aduce schimbări pozitive și de a îmbunătăți administrarea orașului, inclusiv gestionarea datoriilor. Încă de la începutul mandatului său, el susține că s-a confruntat cu o situație financiară complexă, datorii mari acumulate de administrațiile anterioare. Cu toate acestea, în acest moment, datoriile Primăriei Generale sunt mai mari decât cele pe care le avea instituția în urmă cu patru ani.

În 2020, anul în care Nicușor Dan a preluat mandatul de primar, Capitala avea datorii de 6,4 miliarde de lei, iar acum datoria este cu aproape 1 miliard mai mare, adică 7,3 miliarde de lei.

”Sunt și acum datorii, și poate oricine să intre pe site-ul Primăriei Capitalei și să vadă execuțiile bugetare 7,3 miliarde de lei datorii. El (Nicușor n.r.) vorbea despre faptul că doar noi ne-am împrumutat, ne-am creditat pentru proiecte. Noi am avut 6 miliarde (…). Deci datorii mai mari acum decât la momentul la care am plecat eu din Primăria Capitalei ”, a declarat Gabriela Firea, într-o emisiune televizată.

Citește și: Scandalul finanțării lui Nicușor Dan se adâncește: USR refuză să facă public contractul de panotaj negociat direct de un apropiat al Moscovei

În martie 2023, Nicușor Dan susținea pe pagina sa de Facebook, că prin măsurile pe care le-a implementat PMB a ajuns la o situație financiară stabilă, iar datoriile curente sunt zero. Bilanțul publicat de Primăria Capitalei arată că lucrurile nu stăteau așa. Totalul datoriilor era de 6,986 miliarde, cele istorice ajunseseră la 5,402 miliarde, iar cele curente erau cifrate la 1,584 miliarde.

Aproape 6% din cheltuielie Capitalei în 2023, adică 81 milioane de euro, a fost plata datoriilor publice, iar gradul de îndatorare este de 10,5%, potrivit celor de la Europa Liberă. Nicușor Dan a îndatorat Capitala cu peste 300 de milioane de euro, iar suma totală a datoriei publice a ajuns acum la aproximativ 824 de milioane de euro. De asemenea, datoria publică a Bucureștiului pe cap de locuitor este de 480 de euro.

Proiecte mari, ”greaua moștenire” de la Firea

Singurul argument folosit de Nicușor Dan pentru lipsa proiectelor din Capitală a fost lipsa finanțării, în condițiile în care unele proiecte le avea deja în primărie, unele erau deja începute, însă în loc să grăbească implementarea lor, Nicușor Dan le-a blocat. Un exemplu este pasajul de la Doamna Ghica, singurul proiect de infrastructură cu care se poate lăuda actualul edil că s-a inaugurat în ultimii ani. Pasajul de la Doamna Ghica a fost început în 2018 și ar fi trebuit finalizat în 2020, însă a fost inaugurat abia în vara anului 2023. În categoria alte proiecte blocate de Nicușor Dan se încadrează și consolidarea clădirilor cu risc seismic. Chiar dacă recunoaște că în cazului unui cutremur puternic, în București ar fi dezastru, Nicușor Dan a reușit performanța de a consolida o singură clădire.

În ultimii ani, actualul edil nu a propus niciun proiect de investiție major, iar cele cu care se laudă sunt, de fapt, proiecte demarate de vechea administrație. Aici putem aminti proiectul de termoficare pentru schimbarea țevilor, în valoare totală de 1 miliard de euro, sau reînnoirea parcului auto pentru transportul public cu bani europeni, bugetul fiind de aproape 370 milioane de euro. Un alt proiect al Gabrielei Firea au fost Parcarea „Park&Ride” de la Cora Pantelimon și pasajul rutier Șos. Colentina – Dna Ghica, proiecte care au fost inaugurate de Nicușor Dan.