Primăria din Galați introduce taxa pe refugiați

Publicat: 15 mart. 2023, 07:56, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Primăria din Galați introduce taxa pe refugiați

Cei care au primit în gazdă refugiați ucraineni prin programul 50/20 au fost notificați de Primăria Galați să achite și taxa de habitat aferentă fiecărei persoane. Măsura este aplicată retroactiv, pentru anul trecut, și vizează exclusiv cazurile finanțate prin proiectul european.

Gălățenii care au primit în gazdă sau și-au închiriat locuințele refugiaților proveniți din Ucraina s-au trezit cu o surpriză neplăcută: au de achitat taxă de habitat pentru fiecare persoană. Taxa nu este deloc mică: se ridică la 104,39 de lei/persoană.

„În primul rând, nu mi se pare normal să aflăm acum de taxa de habitat, la aproape un an după implementarea programului. Apoi, nu este clar dacă trebuie să achităm integral, pentru un an întreg, în condițiile în care mulți au stat câteva zile sau doar o lună – două. Este o formă mascată prin care Primăria Galați vrea să ciupească din banii destinați refugiaților”, susține Florentin Iliescu, unul dintre gălățenii care are în gazdă refugiați ucraineni.

Este unul dintre primii care i-a primit chiar de la începutul războiului, când nu exista nicio finanțare pentru ei. Estimează că a oferit adăpost, într-un an de zile, peste 80 de persoane pe intervale diferite de timp, în general familii formate din mame cu câte doi – trei copii. Ar trebui să achite, pentru ele, peste 8.000 de lei.

Somația Primăriei Galați

„Vă notificăm ca în termen de 15 zile de la primirea prezentei să depuneți declarația pentru stabilirea taxei speciale de habitat din care să rezulte numărul de persoane, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți în imobilul situat în Galați, pentru care ați solicitat decontare cheltuielilor de hrană și cazare”, se arată în somația trimisă de municipalitate.

Sunt vizate persoanele fizice care găzduiesc refugiați prin programul 50/20, ce beneficiază de decontarea cheltuielilor astfel:

cazare – 50 de lei de persoană pe zi;

hrană – 20 de lei de persoană pe zi.

Primăria are evidența lor pentru că toate solicitările se transmit prin Direcția de Asistență Socială.

Taxa de habitat pe cai și măgari

Primăria Galați s-a mai remarcat în trecut prin taxe cel puțin ciudate, dacă nu ilegale. În 2001, fostul primar Dumitru Nicolae introducea taxe suplimentare la taxa de habitat, pentru proprietarii de animale.

Proprietarii de măgari, catâri și cai erau obligați la plata unei taxe de 10 lei/ animal/ lună. Deținătorii de animale de curte (a căror creștere a devenit între timp ilegală) erau obligați la 12 lei pe an pentru un porc sau o capră și 60 de lei pentru o vacă sau tăuraș. Taxa pe măgar era de șase ori mai mare decât impozitul pe un autoturism.