Primăria Sector 1: Începe lupta pentru noile contracte de curățenie a spațiilor verzi și a parcurilor

Publicat: 08 ian. 2021, 08:30, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Primăria Sector 1: Începe lupta pentru noile contracte de curățenie a spațiilor verzi și a parcurilor

Încrengătura de firme din jurul Primăriei Sectorului 1 abia începe să fie descâlcită de noua administrație, condusă de Clotilde Armand. Una dintre probleme este și în contractele de curățenie a spațiilor verzi, locurilor de joacă pentru copii și parcuri.

Contractul de curățenie a expirat pe data de 31 decembrie 2020. Una dintre firmele contractante, Triumf Gardening, este abonată la Primărie de mai bine de zece ani. În 2009 o găsim în consorțiul de companii care a câștigat contractul de curățenie a spațiilor verzi din Sectorul 1 pentru o perioadă de 42 de luni, un contract cu o valoare de 200 milioane lei, după cum scria Hotnews la vremea respectivă.

În 2016, Libertatea publică o anchetă despre cum a evoluat relația dintre fosta consilieră de imagine Natalia Petrescu (fostă Olteanu) și acționarul companiei Triumf Gardening. Florin Valentin Petrescu. Consiliera a explicat atunci că Florin Petrescu era deja abonat la contractele cu primăria când s-au cunoscut, deși din sistemul electronic de licitații nu certifică acest lucru.

Indiferent care a fost realitatea, cert este că firma a rămas una dintre cele care se ocupă de curățenia spațiilor verzi, locurilor de joacă și parcurilor. Servicii pe care le contractează de la Primăria Sectorului 1, apoi le subcontractează altor companii. Sursele Puterea.ro din Primărie, prețurile la care contractează Triumf serviciile sunt cu 30-40% mai mari decât cele din piață, ceea ce ăi și permite să dea mai departe o parte din curățenia spațiilor.

Triumf Gardening a încheiat anul 2019, ultimele date disponibile, cu o cifră de afaceri de 39,3 milioane lei și un profit net de 6,65 milioane, cu 140 de angajați. Cifra de afaceri este mai mare decât în 2018, când s-a ridicat la 29,7 milioane lei (profit net de 4,6 milioane lei), dar mai mică decât în 2017, când se situa la 48,9 milioane lei (profit net de 9.6 milioane ei).

Cum contractul este expirat, se poate demara o nouă licitație pentru un contract la prețuri normale. Problema este însă că licitația va dura aproximativ un an, luând în calcul toate etapele, iar până atunci trebuie încheiate contracte temporare pentru ca spațiile verzi și parcurile să nu rămână pline de gunoaie.

Soluția ar fi încheierea unor contracte pe patru luni cu una dintre companiile care subcontractează deja la Triumf servicii de curățenie, dar acest lucru nu va fi ușor de făcut cu opoziția actualelor companii abonate la contracte, ca și cu opoziția persoanelor din Administrația Domeniului Public, cum ar fi, conform surselor noastre, Dumitra Matei, director general.

Încrengătura de companii abonate la banul public și persoane din administrație nu va fi ușor de descâlcit și de soluționat. Clotilde Armand a concediat de anul trecut directorul ADP Sector 1, Alin Vieru, directorul Poliției Locale Sector 1, Ionuț Deaconu, și directorul Direcției de Investiții, Cosmin Fodoroiu. Dar problemele care persistă în Primărie de 20 de ani sunt departe de a fi rezolvate atât de ușor.