Primarii se revoltă împotriva reformei lui Bolojan: „Primăria nu e o firmă care se închide dacă nu are profit” 

Publicat: 21 iul. 2025, 15:05, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Primarii se revoltă împotriva reformei lui Bolojan: „Primăria nu e o firmă care se închide dacă nu are profit” 

Mai mulți primari din întreaga țară au venit luni la București pentru a discuta direct cu premierul Ilie Bolojan și cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în contextul reformei administrative anunțate de Guvern, care prevede comasarea sau desființarea unor comune, reduceri de personal și limitări salariale în administrația locală.

Reforma lui Bolojan nu e primită de primari

Edilii, reprezentați de Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Stabilitate, Armonie și Tradiții (SAT), au respins ferm ideea că primăriile ar trebui tratate ca niște firme private, care se închid dacă nu produc profit.

„Respingem ferm comparația sau asocierea administrației publice locale cu o firmă, care trebuie desființată dacă nu produce profit. O asemenea comparație este incorectă pe fond și lipsită de constituționalitate și de onestitate prin scopul pe care îl urmărește”, se arată în manifestul transmis presei.

Primarii consideră că reforma anunțată este „imorală, lipsită de fundament legal și susținută prin mijloace propagandistice”, și avertizează că eventualele economii generate prin comasări ar putea fi iluzorii, generând de fapt costuri mai mari pentru cetățeni. Ei mai subliniază că „serviciile publice nu pot fi considerate cheltuieli ineficiente, ci o investiție în viitorul României”, făcând apel la menținerea calității vieții în mediul rural.

Potrivit datelor invocate de edili, comunele reprezintă doar 21% din totalul cheltuielilor de funcționare ale administrației publice locale, deși în ele trăiește aproape jumătate din populația țării. De asemenea, întreținerea tuturor comunelor costă de 2,5 ori mai puțin decât funcționarea municipiilor și orașelor.

„O direcție importantă e să avem mai multă eficiență și responsabilitate”

Pe de altă parte, premierul Ilie Bolojan susține că reforma este necesară, în condițiile în care 2500 din cele 3300 de localități nu se pot susține financiar fără ajutor de la Guvern sau Consiliile Județene. El a prezentat săptămâna trecută direcțiile reformei: descentralizarea deciziilor locale, reducerea personalului, restructurarea salarizării, digitalizarea administrației și responsabilizarea fiscală a primăriilor.

„O direcție importantă e să avem mai multă eficiență și responsabilitate”, a declarat Bolojan.

Discuțiile dintre edili și autoritățile centrale au loc luni, de la ora 13.00, urmând ca premierul să susțină o declarație de presă la ora 17.00.