Primark deschide primul magazin în România. Retailerul e acuzat de exploatarea minorilor și a angajaților din țările sărace

Publicat: 15 dec. 2022, 07:30, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Primark deschide primul magazin în România. Retailerul e acuzat de exploatarea minorilor și a angajaților din țările sărace

Retailerul irlandez Primark va deschide, azi, primul magazin din România, o inaugurare mult așteptată și anunțată cu multe surle și trâmbițe. Ce nu știu mulți este că în spatele prețurilor mici afișate la raft se află mii de angajați din țări sărace precum Bangladesh, Myanmar sau Cambodgia, care sunt plătiți cu salarii infime. Tot Primark a fost acuzat în repetate rânduri de exploatarea copiilor, pe care i-ar fi pus la muncă în fabricile lor, pe salarii  mizere.

De vreun an de zile se tot vorbește de intrarea în România a retailerului de haine Primark. Comunicate de presă, zvonuri privind locația, vouchere gratuite pentru cumpărături date pe la influenceri de Instagram pentru a face cumpărături fără a plăti în magazinele lor și multe alte strategii de marketing și de promovare.

Pe 15 decembrie, în incinta centrului comercial ParkLake din Sectorul 3 al Bucureștiului, se va deschide mult așteptatul magazin Primark, primul din România. La anul, irlandezii mai vor să deschidă un alt magazin și în Afi Palace Cotroceni. România devine, astfel, a 15-a țară în care Primark este prezentă.

Primark e acuzat că exploatează copiii

Dezvăluirile au început în 2008, când BBC a realizat un amplu reportaj, în care prezenta copii de până în 11 ani, care munceau în fabricile Primark din Myanmar sau India, pentru câțiva dolari pe lună. BBC prezenta, în reportaj, copii care coseau paiete pe hainele marca Primark, care munceau de dimineață până seara, lucru care nu ar fi acceptat niciodată într-o țară europeană. În urma reportajului, foarte mulți englezi, țară în care este prezent Primark, s-au sesizat și au protestat în fața magazinelor retailerului irlandez, potrivit The Guardian.

Primark a fost acuzat neplata salariului minim legal

De asemenea, tot Primark a mai fost acuzat, în urmă cu cinci ani, că „înșeală muncitorii” prin neplata salariului minim legal, în Marea Britanie, potrivit publicației Business Human rights.

“Primark, care are 174 de magazine din Marea Britanie, s-a dovedit a avea personal prost plătit după ce a dedus bani din salarii pentru a plăti uniforme. A fost una dintre cele mai mari infracțiuni financiare, o rușine pentru mediul de business. Li s-a cerut să returneze 1,7 milioane de lire sterline și să plătească amenzi în valoare totală de 1,3 milioane de lire sterline. Primark a spus că „s-a angajat să respecte salariul minim național și și-a cerut scuze angajaților”, mai spune sursa citată.

Ce spun reprezentanții Primark despre exploatarea copiilor

Întrebați de către jurnaliștii PUTEREA despre problemele relatate în contextul exploatării copiilor și a angajaților din țările extrem de sărace, precum Bangladesh, Myanmar, India sau Cambodgia, oficialii Primark au negat acuzele care li s-au adus, de-a lungul vremii, în presa internațională. “Nu este nimic adevărat. Noi avem mare grijă de angajații noștri. Suntem foarte atenți la angajați, avem o politică foarte etică a companiei. Fiecare fabrică, înainte de a lucra cu noi este verificată cu mare atenție: ce vârste au angajații, câte ore se lucrează pe zi, se verifică siguranța clădirii, totul trebuie să fie sigur. Dacă există astfel de probleme, atunci noi nu plasăm comenzile la fabrica respectivă și încercăm să-i și ajutăm cu sfaturi, cu suport pentru a îndrepta lucrurile. Apoi iar verificăm condițiile din fabrica respectivă. Dacă descoperim că se încalcă aceste condiții de muncă, oprim comanda, încetăm să mai lucrăm cu fabrica respectivă. Mediul de muncă este foarte important pentru noi”, a declarat, pentru PUTEREA, Maciej Podwojski, Director de Vânzări la Primark pentru Europa Centrală și de Est.

Primark a momit influencerii cu shopping gratuit

Am fost și eu ieri la avanpremiera deschiderii magazinului Primark din ParkLake, organizată doar pentru câțiva jurnaliști din presa economică. Am vizitat magazinul și am discutat cu Directorul de Vânzări al Primark. După noi urmau influencerii, care au fost anunțați de la telefon că vor avea parte de sesiuni gratuite de shopping în incinta magazinului. Aceștia erau programați în mai multe sesiuni de shopping. Unii de la orele 15.00, alții de la orele 16.00. La intrare era așteptați de o responsabilă cu PR-ul magazinului, care avea pregătită o listă cu influencerii invitați și fiecare dintre ei a primit câte un voucher în valoare de 750 de lei. După aceea trebuiau să posteze poze cu ei și cu sacoșele de cumpărături pe conturile lor de Instagram și de Facebook.

Magazinul Primark din ParkLake este unul mare, de aproximativ 3.000 de metri pătrați, amplasat pe două niveluri – parterul este dedicat hainelor și accesoriilor de damă, iar la etaj se găsesc produsele pentru bărbați și pentru copii. Prețuri bune, începând de la câțiva lei. Un palton de damă, de lână, costa, de exemplu, 140 de lei.

Primark a avut și probleme privind egalitatea de gen, după ce a concediat un transgender

Asistenta de vânzări, Alexandra de Souza E Souza a fost concediată din funcția ei de la magazinul Primark din Oxford Street din Londra, după ce a fost hărțuită pentru că era transgender, informează publicația Personneltoday.com.

 În anul 2016, Alexandra s-a angajat la Primark, a spus încă de la interviul de angajare că este transgender. În pașaport apărea numele dat la naștere – Alexander, însă a comunicat companiei Primark faptul că dorește să se numească Alexandra. Intervievatorul a spus că Primark trebuie să folosească numele ei oficial pentru plata salariilor, dar ea va putea să folosească orice nume i-ar plăcea pe ecusonul ei. Acest lucru nu s-a întâmplat decât câteva săptămâni, iar transgenderul s-a simțit umilit și discriminat de către colegii săi din cadrul magazinului.  A dat Primark în judecată și a obținut uriașa sumă de 47.000 de lire sterline, drept compensație pentru a acoperi “vătămarea sentimentelor și pierderea salariului și a contribuțiilor la pensie”, informează sursa citată.

Primark e acuzat de către angajații din Myanmar că i-a sechestrat în fabrică

Mai mulți muncitori dintr-o fabrică din Myanmar, unde se produce îmbrăcăminte pentru Primark, acuză că au fost sechestrați în unitatea unde lucrau. Oamenii voiau să partice la lovitura de stat care a avut loc în Myanmar, însă, pentru a-i împiedica, șefii unității de producție i-au încuiat în fabrica în care lucrau, potrivit prestigioasei publicații The Guardian. “Muncitorii angajați de GY Sen, care lucrează pentru Primark, au susținut pentru The Guardian că supervizorii lor au încercat să-i împiedice să lipsească de la serviciu pentru a lua parte la protestele din principalul oraș Yangon din 18 februarie. Până la 1.000 de muncitori au fost prinși în interior, potrivit muncitorilor, care au spus că au reușit să se elibereze după câteva ore. Potrivit lucrătorilor, aproximativ 20 au fost concediați ulterior pentru că au lipsit turele pentru a participa la mișcarea de nesupunere civilă, prin care un număr mare de oameni din întreaga țară au refuzat să lucreze”, informează The Guardian.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele