Primarul Boc, sancționat pentru că-i amendează pe cei care urcă murdari în autobuze

Decizia municipalității clujene, de a-i amenda pe cei care urcă murdari în autobuze, nu a fost bine-văzută de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Acesta a sancționat  Municipiul Cluj-Napoca, direct prin primarul Emil Boc.

Conform unei Hotărâri a Consiliului Local Cluj – Napoca, persoanele care folosesc mijloacele de transport în comun sunt obligate să aibă o ținută vestimentară curată. Dacă urcă în cu îmbrăcăminte murdară care să deterioreze starea de curățenie a mijlocului de transport, riscă amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei.

Sesizat de Centrul de Resurse Juridice, CNCD a considerat însă că reglementarea dezavantajează persoanele fără posibilități financiare, aflate în sărăcie, limitându-li-se accesul în mijloacele de transport public. Hotărârea nr. 541 din  07 septembrie 2022, sancționând cu avertisment UAT Municipiul Cluj-Napoca, prin primar în funcție.

„Analiza trebuie făcută în contextul în care este cunoscut faptul că în municipiul Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului, condițiile de  viață ale acestora fiind caracterizate de privare materială și condiții sanitare.

Din aceste considerente, impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de  transport, printr-o caracteristică subiectivă, nedeterminată, cuantificabilă, care să conțină  caracteristici clare, nu este proporțională cu scopul urmărit și îngrădește accesul acestor  persoane la serviciile publice de transport.

Astfel, Colegiul director constată că impunerea unei vestimentații curate, fără alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretări de natură subiectivă, producând  efecte discriminatorii pentru diferite comunități, grupuri vulnerabile”, se arată în decizia CNCD, conform stiridecluj.ro.

CNCD a recomandat reformulare a textului prevederilor din hotărâre, în detrimentul instituirii unei obligații în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...