Primarul Constanței, Vergil Chițac: Un militar al României nu trece niciodată în rezervă

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a explicat, vineri, în cadrul Consiliului Naţional al PNL motivele pentru care candidează la funcţia de vicepreşedinte al partidului.

„Nu am şovăit niciodată în faţa angajamentelor şi a responsabilităţilor şi, de asemenea, am un angajament plenar, asumat deciziei directe acolo unde mă pricep. Timpurile actuale cer oameni curajoşi, dedicaţi, vizionari, pragmatici, care să fie capabili să adopte decizii rapid şi în cunoştinţă de cauză pentru prezentul şi viitorul României. Timpurile excepţionale pe care le trăim cer răspunsuri excepţionale la crize. Traversăm o perioadă întunecată a istoriei naţionale şi chiar universale. Am guvernat şi guvernăm cu trei crize ce acţionează simultan. A fost şi probabil va mai fi criza sanitară, criza pandemică, a urmat criza energetică şi, colac peste pupăză, de trei luni încoace ne tot confruntăm cu o criză de securitate militară care, la rândul ei, aprofundează criza energetică şi generează alte două crize – o criză umanitară extrem de importantă şi previzibil cel puţin o criză alimentară”, a spus Chiţac, la Consiliul Naţional al PNL.

El a subliniat importanţa securităţii militare pentru un stat, arătând că acest lucru se poate constata la momentul actual.

„Vedem în aceste zile cât de importantă este securitatea militară pentru un stat. Nu ne-am fi imaginat până acum. Degeaba ai tot ce-ţi trebuie, te bucuri de libertate într-un stat democratic şi toată gama de libertăţi. Te poţi trezi cu tancurile ruseşti pe străzi. Ţara are nevoie de soldaţi loiali în tranşeele administraţiei publice ca răspunsuri adecvate, chiar obligatorii la crizele despre care am vorbit care ne ameninţă identitatea şi interesele naţionale. Acestea sunt motivele prioritare pentru care am decis să vin în faţa dumneavoastră şi să candidez la funcţia de vicepreşedinte pe probleme de apărare şi securitate naţonală”, a afirmat edilul Constanţei.

Vergil Chiţac a amintit de cariera sa militară, apreciind că avut de-a lungul ei „rezultate cel puţin civilizate”.

„Am avut o carieră de 35 de ani de militar în serviciul ţării mele, de la baza piramidei până la vârful ei. O carieră, spun eu, cu rezultate cel puţin civilizate, bazate pe loialitate, integritate, profesionalism, altruism şi patriotism, însă apărarea ţării este un proiect permanent care transcende serviciului militar activ. Un militar al României nu trece niciodată în rezervă. Când interesele ţării cer mobilizarea resursei umane în jurul unui proiect de ţară ameninţat. Un militar al României ştie că războiul nu se termină decât pentru cei care mor, un militar al României chiar şi în rezervă ştie când trebuie să scoată arma din rastel. Sunt convins că vor veni bătălii şi mai dure decât tot ceea ce am trăit în ultimii 30 de ani, mai dure decât tot ceea ce au trăit generaţiile în ultimele trei decenii. (…) Trebuie să fim capabili să răspundem acestor ameninţări directe la securitatea noastră şi a aliaţilor noştri”, a declarat Chiţac.

Acesta a precizat că un alt atu al său este loialitatea faţă de proiectul politic liberal.

„Nu am trădat niciodată angajamentul faţă de PNL, singurul proiect politic în care am crezut, în care cred. Loialitatea faţă de liberalism, faţă de principiile liberale, faţă de PNL m-au făcut să lupt nu doar cu inamicii liberalilor şi liberalismului, ci şi cu potenţi liberali ai vremurilor, care acum sunt în altă barcă”, a spus primarul Constanţei.

El a menţionat şi experienţa de fost membru în Comisia de apărare a Senatului şi şef al delegaţiei României la Adunarea parlamentară a NATO.

Vergil Chiţac şi Virgil Guran candidează la Consiliul Naţional al PNL la funcţia de vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale. În cadrul CN al PNL, Ben Oni Ardelean şi Sorin Moldovan şi-au retras candidatura de la această funcţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...