Primarul din Galați transformă cinematograful în parcare sau în teatru de păpuși. Nu e încă decis

Se pare că nostalgiile gălățenilor care își doresc redeschiderea măcar a unuia din fostele cinematografe din oraș nu își vor găsi prea curând o rezolvare, pentru că edilii care conduc astăzi orașul au alte priorități. După procese cu RADEF și protestele „Vrem cinematograf!” fostele săli cinema devin parcare și teatru de păpuși

După aproape trei decenii în care fostele cinematografe au fost închise de către proprietarul din acte, RADEF – „România Film” și au ajuns în ruină, la Galați situația a cunoscut o schimbare notabilă. La finalul a peste zece ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat RADEF să transfere cinematografele „Țiglina”, „Dacia”, „Doina”, „Ţiglina”, „Flacăra” şi „Grădina de Vară”, în proprietatea Muncipiului Galați, iar acum primăria poate investi în modernizarea lor.

Fostul cinematograf „Țiglina” va primi „o nouă utilitate pentru comunitate” sau va fi teatru de păpuși

După ce a câștigat procesul, Primăria Galați nu a prevăzut bani în buget pentru reabilitarea vreunuia din cele cinci cinematografe, pentru că nu considera că asta ar fi o prioritate, dar dacă tot a apărut posibilitatea obținerii unor finanțări prin PNRR 2022, Componenta 5 „Valul Renovării”, a solicitat și a obținut finanțare.

Marți, Primăria Galați a anunțat că a fost semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru lucrările de „Renovare energetică a imobilului din strada Brăilei nr. 165 (fost Cinematograf Țiglina)”. Valoarea finanțării este de 2.571.900 lei, adică 500.000 de euro.

Problema este că deocamdată nu se știe ce utilitate va avea fostul cinematograf, dar un lucru e sigur, nu va mai fi ce a fost odată, adică cinematograf.

„Vechea clădire a fostului cinematograf <<Țiglina>> va fi renovată și va primi o nouă utilitate pentru comunitate”, se spune în comunicatul Primăriei Galați, în care se mai precizează că „în prezent se analizează diverse posibilități privind viitoarea destinație, inclusiv ca această clădire să găzduiască Teatrul pentru copii și tineret”.

Teatrul pentru copii și tineret „Gulliver”, fostul Teatru de Păpuși, funcționează la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”  după ce fostul sediu a fost retrocedat, dar soluția optimă ar fi construirea unui nou sediu al Teatrului „Gulliver” într-o zonă mai liniștită, în preajma unui parc din oraș, nu într-un vad comercial cu trafic intens.

Singurul cinematograf în aer liber, „Grădina de Vară”, va fi transformat în parcare supraetajată

Primarul Ionuț Pucheanu și-a făcut planuri și în privința singurului cinematograf în aer liber din Galați, „Grădina de Vară”, situat în centrul orașului, pe care îl vede transformat în parcare supraetajată cu spațiu pentru divertisment la etaj.

„Zona va deveni pietonală, iar oamenii care vor veni să se plimbe şi să petreacă timpul liber în centru vor avea nevoie de locuri de parcare.

Având în vedere că suprafaţa pe care se află Grădina de Vară nu este nici pe departe mare, dar nici mică, aş zice să facem o parcare cu 2, 3 sau 4 etaje, de ce nu, iar deasupra să regândim zona de spectacol, de divertisment.

E o gândire, să nu îmi sară lumea în cap”, a anunțat primarul Ionuţ Pucheanu.

Lumea nu i-a „sărit în cap” primarului Galațiului, dar reacțiile de pe rețelele de socializare pot fi interpretate și așa.

Un cinematograf în aer liber ar fi util la Galați, inclusiv la proiecțiile estivale din „TFF Film Circuit” sau alte proiecții ocazionate de prezentarea premierelor unor filme românești, la care de obicei este improvizat un „cinematograf în aer liber” cu scaune de plastic și un ecran, în parcarea de la Casa Sindicatelor.

Gălățenii au protestat ani la rând sub deviza „Vrem cinematograf!”, cerând înființarea unui cinematograf

Noile utilități pe care primăria le pregătește vechilor cinematografe vin după mulți ani în care gălățenii au protestat sub deviza „Vrem cinematograf în Galați!”, cerând primăriei înființarea unui cinematograf în oraș.

Protestele inițiate de „Asociația Galați, orașul meu” nu au reușit să impresioneze nici pe primarul Ionuț Pucheanu, nici pe consilierii municipali, dar au atras atenția unui om de afaceri din Buzău, care a investit în aparatura de proiecție cu ajutorul căreia au fost difuzate filme la sala de spectacole de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Afacerea a mers o perioadă, dar la un moment dat s-a oprit.

La mall există multiplex, dar ar fi un moft să existe în oraș și o sală de  cinema pentru filme românești și cinematecă?

Între timp, lucrurile s-au rezolvat în oarecare măsură. Din 2017, există la mall-ul Shopping City un multiplex „Cinema City”. Deci primarul Pucheanu poate spune că problema cinematografului e rezolvată și poate să-și facă planuri pentru noile utilități ale vechilor cinematografe.

Dar multiplexul de la mall este o afacere și cinefilii din Galați au fost alarmați în septembrie 2022, când o știre de presă care anunța că „operatorul britanic de cinematografe Cineworld Group, proprietarul celui mai mare lanț de cinematografe din România, Cinema City, a depus actele de protecție împotriva falimentului în SUA”.

O astfel de știre e un avertisment că, dacă firma are probleme cu banii este foarte posibil ca într-o bună zi Galațiul să rămână iarăși fără cinematograf.

Mulți dintre cinefilii din Galați ar prefera ca în oraș să fie și un cinematograf și din alte motive. Aceștia susțin că „Cinema City” are propria politică de difuzare și în general programează proiecții ale unor producții de la Hollywood și la multiplex nu pot vedea mai multe filme românești, realizate de noua generație de regizori și actori sau filme celebre, în sistem de cinematecă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...