Primarul Nicușor Dan, cercetat penal pentru fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune

Publicat: 06 iul. 2021, 15:03, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Primarul Nicușor Dan, cercetat penal pentru fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune

Procurorii DNA au decis să solicite Parchetului de pe lângă ÎCCJ să continue cercetarea penală a primarului Nicușor Dan pentru fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune. Informația a fost oferită de avocatul Gheorghe Piperea, parte în dosar.

Conform acestuia, în cauza penală 214/P/2020 magistrații de la Secția de Combatere a Corupției din cadrul DNA au găsit probe și date suficiente pentru a se continua ancheta penală pentru: fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune.

Considerând că nu este de competența sa, ci de competența Parchetului de pe lângă ÎCCJ să cerceteze astfel de fapte, DNA a trimis dosarul la acest parchet, dat fiind că, la momentul faptelor, Nicușor Dan era deputat, iar procedura penală prevede o astfel de competență specială pentru cercetarea faptelor parlamentarilor.     

Istoricul dosarului penal

În septembrie, anul trecut, au fost făcute mai multe denunțuri penale contra actualului primar general al Capitalei, Nicușor Dan, pe atunci deputat, pentru implicarea sa în cazul „Câine” (un auto-intitulat interlop, care și-a construit o casă în Parcul Orășelul Copiilor), precum și pentru înscrierea în declarațiile de avere, cu titlu de venituri, a unor sume consistente de bani, în condițiile în care un parlamentar nu poate primi donații decât sub forma unor daruri manuale (cadouri) în valoare de maxim 200 de euro anual.

Printre alții, nouă parlamentari PSD de București au făcut asemenea denunțuri, prin intermediul Piperea și asociații. 

Casa de avocatură a primit luni de la DNA înștiințarea cu privire la finalul acestor demersuri judiciare. Conform ordonanței procurorilor din 25 iunie 2021, acuzațiile de șantaj și dare de mită au fost clasate.

Soluția de clasare mi se pare greșită, motiv pentru care, foarte probabil, cei care au semnat denunțurile vor formula plângere la ÎCCJ”, susține Gheorghe Piperea.

Ordonanța constată că, în legătură cu campania electorală a USB și a lui Nicușor Dan, personal, din 2016, există un dosar penal la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, format la sesizarea Autorității Electorale Permanente, pentru frauda la Legea finanțării partidelor politice (sponsorizări, donații și împrumuturi ilegale sau deturnate de la finalitatea lor electorală).

Conform avocatului, mai mulți martori au declarat că au plătit acuzatului, fie cu titlu de donație (cu sau fără act notarial), fie cu titlu de împrumuturi, sume consistente de bani. Exceptând darurile manuale, contractele erau, de fiecare dată, astfel redactate încât să nu permită utilizarea banilor decât în campania electorală. Cele mai multe sume (dintre cele certificate de martori și de documentele preluate de DNA de la AEP sau de la USB), erau destinate campaniei electorale a USB, dar intrau direct în conturile lui Nicușor Dan.

Cel puțin trei din cele 10 donații analizate de DNA sunt încheiate sub forma unor înscrisuri sub semnătură privată, nefiind autentificate la notar, cu consecința nulității absolute a donației și a restituirii sumelor încasate.

În general, donatorii sunt dezvoltatori imobiliari, interesați fie de acțiunile sau intervențiile judiciare ale USB, fie de renunțarea la astfel de acțiuni sau intervenții. Unul dintre donatori este un fost avocat care, în prezent, este consilierul personal al Primarului General.   

Aceste donații sunt înscrise în declarațiile de avere ale acuzatului, cu titlu de venituri, motiv pentru care se poate considera că falsul este dovedit, de vreme ce banii proveneau din donații/împrumuturi electorale. De altfel, calificarea acestor donații ca venituri ridică și o problemă de evaziune fiscală – spre deosebire de veniturile propriu zise (salarii, renumerații de conducere, venituri din activități independente), banii din donații nu sunt supuși taxelor, impozitelor sau contribuțiilor de asigurări sociale și nici TVA – ului”, susține Piperea.

Reacția edilului

Primarul Nicușor Dan se apără și susține că mutarea dosarului de la DNA la Înalta Curte de Casație și Justiție nu dovedește nimic și este doar un act firesc. Inclusiv Piperea recunoaște că acolo trebuie făcută cercetarea, din moment ce este vorba de acte săvârșite în perioada în care era parlamentar.

La solicitarea puterea.ro de a oferi un punct de vedere referitor la informațiile prezentate de avocatul Gheorghe Piperea, Nicușor Dan a oferit un răspuns extrem de scurt.

Nu dau nicio declarație, dar ca să înțelegeți dumneavoastră: DNA a trimis la Parchet pentru că nu era competent pe respectivele fapte, nu pentru că ar fi constatat că acelea există”, ne-a transmis primarul Capitalei.