Prime de comercializare de sute de euro/ tonă pentru producătorii agricoli

Producătorii agricoli, acvacultorii sau pescarii comerciali pot primi bonificații de sute de euro pentru fiecare tonă adusă la vânzare în piață sau trimisă spre procesare. Legea a fost promulgate, joi, de Klaus Iohannis, președintele României și produce efecte din 1 ianuarie, anul viitor.

Legea prevede acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali, de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare.

Prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă.

Există însă și o limitare a finanțării,  deoarece același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum. Producătorii locali pot obține această primă de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.

Care sunt condițiile necesare

Beneficiază de cei 200 de euro respectiv 100 de euro persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:

– dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;

– posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;

– comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;

– fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole