Primele căpșune românești sunt mai scumpe decât carnea de porc

Publicat: 08 apr. 2024, 19:04, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Primele căpșune românești sunt mai scumpe decât carnea de porc

Au apărut primele căpșune românești pe piață, cu aproape o lună mai devreme decât eram obișnuiți, pe fondul temperaturilor ridicate din această perioadă. Producția este de solar, iar prețul la producător este în jur de 30 lei/kg, că doar vorbim de trufandale. Pe tarabe, însă, este și mai mare chiar, pentru că mai pune și comerciantul adaosul de rigoare.

La Halmeu, în județul Satu Mare, una dintre principalele zone de producție din România, de exemplu, prețul la producător este de 30 lei/kg pentru căpșunele crescute în seră, după cum spune Alina Moldanciuc, un producător din zonă.

Căpșunele s-au copt și în sudul țării, la Cozieni – județul Ilfov, prețul de engros este de 15 lei/kg pentru fructele din soiul Victoria culese din solar, în timp ce pentru clienții care cumpără mai puțin se ajunge la 30-40 lei/kg, în funcție de negociere. Peste vreo două săptămâni se face producția în câmp și atunci căpșunele se vor ieftini, spun producătorii.

Deocamdată, nu putem să nu remarcăm că la prețul actual, un kilogram de căpșune este mai scump decât carnea de porc, de exemplu, care costă în jur de 25 lei/kg.

Efect benefic pentru sănătate

Specialiștii recomandă consumul de căpşune, deoarece ele protejează organismul împotriva cancerului de sân agresiv. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat pe şoareci de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Politehnică Marche, din Italia.

Efectul benefic al căpşunelor a fost evident după cinci săptămâni. Şoarecii au primit un concentrat care a reprezentat aproximativ 15% din dieta lor, ceea ce echivalează cu o jumătate de kilogram de fructe la oameni.

Cercetătorii au folosit un extract de căpşune din soiul „Alba”. Tumorile şi-au stopat creşterea sau s-au redus, informează Realitatea.

Căpşunele scad activitatea mai multor gene care produc metastaze. Oamenii de ştiinţă au lucrat şi cu celule cultivate în laborator şi au ajuns la aceleaşi rezultate, însă avertizează că nu este obligatoriu ca aceleaşi efecte să apară şi la om.

Studiile anterioare au arătat că un consum de 10-15 căpşuni pe zi întăreşte arterele şi reduce nivelul de colesterol.