Primul împrumut extern din mandatul lui Alexandru Nazare la Finanțe s-a cifrat la 3,5 miliarde euro

Publicat: 08 apr. 2021, 08:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Primul împrumut extern din mandatul lui Alexandru Nazare la Finanțe s-a cifrat la 3,5 miliarde euro
Ministerul de Finanțe


În prima ieşire de eurobonduri din acest an, Ministerul de Finanţe a împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe. Împrumutul e structurat în două tranşe, de 12 ani, respectiv 20 de ani, cu dobânzi de 2,1%, respectiv 2,75% potrivit Bloomberg.

Pentru tranşa pe 12 ani, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat cu două miliarde de euro, investitorii alocând 6 miliarde de euro. Dobânda pentru această tranşă este formată din nivelul midswap (MS) plus 195 de puncte de bază. Pentru tranşa pe 20 de ani, ministerul a atras 1,5 miliarde de euro, sumele alocate de investitori fiind de 4 miliarde de euro. Dobânda pentru această tranşă este formată din nivelul midswap (MS) plus 235 de puncte de bază.

Aceasta este primul împrumut extern din mandatul ministrului Alexandru Nazare. În anul 2021, necesarul brut de finanţare este de circa 130,8 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul estimat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 mld. lei),şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2021, de circa 51 miliarde lei.

Finanțele estimează ca deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de 48% din surse interne şi de 52% din surse externe. Acesta este cel mai mare împrumut de până acum de pe pieţele externe.