Primul oraș din Europa care are un tratat ce promovează regimul alimentar fără carne

Publicat: 14 aug. 2022, 16:32, de Magda Marincovici, în Food , ? cititori
Primul oraș din Europa care are un tratat ce promovează regimul alimentar fără carne

O semnătură istorică. Haywards Heath a devenit primul oraș din Europa care a aprobat un ”tratat” vegetal (plant-based treaty) pentru a lupta contra schimbării climatice. Astfel, 34.000 de locuitori sunt încurajați să renunțe treptat la consumul de produse de origine animală, raportează The Independent, scrie Le Point.

Orașul, situat în comitatul britanic West Sussex, se adaugă pe lista municipalităților care au semnat deja un asemenea document în alte colțuri ale planetei, printre care Boyton Beach în Florida și Rosario în Argentina.

Documentul vizează convingerea liderilor din toată lumea să încurajeze societatea să-și modifice în timp regimul alimentar în așa fel încât să elimine din acesta produsele de origine animală.

Consiliul municipal al Haywards Heath va lansa un program pentru educație și pentru firme, în care punctele esențiale sunt reducerea deșeurilor alimentare și promovarea alimentației vegetale. Astfel, tratatul este compus din 38 de recomandări care se referă la: a nu construi noi ferme de crescătorie sau abatoare, a încuraja agricultura de mici dimensiuni, educarea publicului și a școlarilor și ajutor în vederea tranziției la un regim alimentar vegan în școli, spitale, azile.

Într-o primă etapă, școlile și firmele din orașul britanic vor fi invitate să-și reducă deșeurile alimentare și să promoveze regimul vegan. Ele vor beneficia de o susținere materială și financiară din partea consiliului municipal.

Apărătorii climei cheamă și alte orașe să urmeze exemplul municipalității enegleze. În Regatul Unit, 100 de consilieri municipali din toate partidele din aproape 60 de orașe au semnat individual acest tratat.

De altfel, acest document este susținut de numeroase celebrități: Paul McCartney și Moby, actorul Joaquin Phoenix. Din august 2021, când a fost lansată, această inițiativă este sprijinită de 43.000 de persoane, inclusiv laureați ai Premiului Nobel, peste 800 de ong-uri și companii etc. În ultima perioadă, a crescut foarte mult consumul de carne. Producția a crescut de la 70 de milioane de tone în 1961 la 330 de milioane în 2018, în paralel cu creștrea nivelului de trai în Occident. Țările emergente au urmat aceeași tendință. Se așteaptă ca producția mondială de carne să ajungă la 524 milioane de tone în 2080,  potrivit estimărilor ONU pentru Alimentație și Agricultură.